Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

KLDR se zbaví 'imperialistického' času. Posune čas o půl hodiny zpět

KLDR se zbaví 'imperialistického' času. Posune čas o půl hodiny zpět
Kim Čong-un zavelel a všichni si v půlce srpna přeřídí hodinky | zdroj: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS

Severní Korea se rozhodla bojkotovat "imperialistické" rozdělení světa na časová pásma. Od 15. srpna si její obyvatelé posunou hodinové ručičky o půl hodiny dozadu, píše BBC s odkazem na severokorejskou státní agenturu.

Rozhodnutí Severní Koreje není až tak nelogický výmysl, tento čas - o sedm a půl hodiny více než ve střední Evropě - v zemi platil do roku 1910. Tedy do okupace Japonskem. 

KLDR tak oslavy konce 2. světové války spojí s tím, že se zbaví času, který "zavedli zlí japonští imperialisté" a připravili tak "Koreu dokonce o její standardní čas", píše státní agentura KCNA.

Podle Jižní Koreje může způsobit rozhodnutí posunout čas o půlhodiny krátkodobé problémy ve společné průmyslové oblasti Kaesong. Horší je však dlouhodobější dopad, protože to může ještě víc zkomplikovat snahy o sjednocení norem v obou zemích.

BBC ale upozorňuje, že rozdělení do mezinárodních časových pásem není pro žádnou zemi závazné. Nic tedy státům nebrání, aby si na svém území zavedly vlastní časové pásmo. Tak to například v roce 2007 udělal venezuelský prezident Hugo Cháves, který dal taktéž posunout hodinky o půl hodiny zpět.

O něco logičtější byla změna časového pásma v Samoe, která svůj čas změnila, aby vylepšila komunikaci se sousední Austrálií a Novým Zélandem.

Zdroje:
BBC