Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Klausovy horké chvíle v Kyselce. Padla i urážka a potom facka

Klausovy horké chvíle v Kyselce. Padla i urážka a potom facka
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

VIDEO. Nečekaně dramatický průběh měla návštěva prezidenta Václava Klause ve zdevastovaných lázních Kyselka. I když se dalo očekávat, že o napětí nebude nouze, takovou melu nikdo nečekal. Sváteční den totiž skončil fackou.

Starostka Kyselky Petra Hoffmannová (SNK) považuje návštěvu prezidenta za událost století. Slavné lázně totiž v novodobé historii žádná hlava státu nenavštívila. A je zřejmé, že Klausův kratičký pobyt se zapíše do dějin. Na vzácného hosta se přišli podívat snad všichni občané obce a ve srovnání se skromným přivítáním v Karlových Varech, kde nakonec skončil v čínském bistru, se musel prezident opět cítit báječně, když zdálky spatřil početné davy.

Jenže zblízka už to tak radostné nebylo. Mezi občany totiž nechybělo několik lidí s transparenty a nejrůznějšími nápisy, upozorňujícími na stav lázní a zodpovědnost jejich majitelům, například: "Mattoni budoval, Pasquale ničí", "C.T.S. Duo je bílý kůň KMV", "Karlovarské minerální vody chtějí místo lázní parkoviště". Některé z nich se pak přímo obracely s prosbou o pomoc na prezidenta: "Pane prezidente, pomozte nám zachránit kulturní dědictví."

Protest v Kyselce

Na první pohled bylo zřejmé, že se přítomní občané rozdělili na tři tábory - první z nich byl zvědav na prezidentský pár, druhý demonstroval za záchranu lázní a třetí, jednotně oblečený v modrých uniformách, povinně tvořili zaměstnanci Karlovarských minerálních vod.

Kyselka není Karlštejn

Klausova situace nebyla záviděníhodná. Jeho postoj k celé kauze Kyselka naznačovalo již jeho stanovisko, které prozradil již na dopolední tiskové konferenci. Na dotaz, jak vidí možnost záchrany areálu a zásah státu, věcně sdělil, že při vší úctě k těmto lázním je nelze považovat za Karštejn. V Kyselce ovšem výrazně přitvrdil. 

Šokovaným novinářům doporučoval, ať nefotí transparenty s tím, že jsou lživé a celou kampaň na záchranu lázní Kyselka, jejíž součástí je i masově podepisovaná petice, označil za manipulaci. Své dotazy a stanoviska pak osobně překládal přítomnému generálnímu řediteli firmy Karlovarské minerální vody A. Pasqualemu.

Padla urážka i facka

Celá situace poté gradovala, těsně po odjezdu prezidenta pokračovala demonstrace proti chování majitelů firmy KMV. Jeden z organizátorů demonstrace Martin J. Kadrman slovně napadl ředitele Pasqauleho slovy, že je dobytek, vzápětí mu Pasquale vrazil facku. Asi nikoho nepřekvapí, že již celý šokující incident koluje na internetu.