Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Káva v ohrožení – hrozbou jsou klimatické změny

Káva v ohrožení – hrozbou jsou klimatické změny
zdroj: tisková zpráva

Výsledky výzkumu naznačily dramatický scénář – klimatické změny a především nárůst průměrných teplot může mít za následek vyhynutí divoce rostoucího druhu kávy arabica. Možná se tak stane již za 70 let.

Podle vědců nebude hlavním problémem zajistit dostatečnou produkci kávy, jedné ze základních světových komodit, ale udržet genetickou pestrost různých druhů kávovníku. O závěru jejich zprávy informoval britský deník Guardian. Zachování bohatého genového fondu je zároveň nezbytné pro dostatečnou odolnost plantážových kávovníků proti škůdcům a nemocem. Jinými slovy – divoká arabica je důležitým faktorem pro delší životnost kávových plantáží a její úhyn má jednoznačně negativní vliv.

Na výzkumu spolupracovali vědci z Velké Británie a Etiopie a odhalili, že pokud se naplní předpovědi týkající se růstu teplot, pak do roku 2080 zmizí ze zemského povrchu od 38 do 99,7 % ploch vhodných pro růst divoké arabicy. Velké rozpětí výsledků zohledňuje dva různé typy analýzy, které byly použity. Podle slov Aarona Davise, který byl v čele výzkumného projektu, tato čísla představují nepříjemné vyhlídky do budoucnosti. Rovněž dodal, že předpověď vycházející z výsledků zprávy je ještě mírná, jelikož do vzniklého modelu nebyly započítány některé negativní faktory, jako např. velkoplošné odlesňování v Etiopii a Jižním Súdánu, dvou důležitých oblastech pro pěstování kávy arabica.

Více než 60 % celosvětové produkce kávy tvoří právě káva typu arabica. Zvýšení průměrné teploty o pár stupňů proto může ohrozit živobytí milionů malých producentů kávy. Negativní následky by se však znatelně projevily i v ekonomikách celých států, především Brazílie, Etiopie a Súdánu. Výzkumníci proto apelují na světové organizace zabývající se pěstováním kávy, jako např. na World Coffee Research, aby vyvinuli snahu o zlepšení genetické odolnosti arabicy pěstované na plantážích.

Zdroje:
The Guardian