Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Kauza podezřelého ovládnutí Škody Holding končí. Policie případ odložila

Kauza podezřelého ovládnutí Škody Holding končí. Policie případ odložila
Diviš a Čmejla (v pozadí) během soudu ve Švýcarsku | zdroj: Profimedia

EXKLUZIVNĚ: Česká protikorupční policie po téměř pětiletém prověřování uzavřela případ podezřelého ovládnutí největší české strojírny Škoda Holding. Kauzu museli detektivové odložit. Vyplývá to z informací HlídacíPes.org. V současné době je usnesení doručováno dotčeným osobám.

Ještě před rokem a půl byla česká policie přesvědčena o tom, že se jí podaří komplikovaný případ privatizace plzeňské Škody úspěšně uzavřít. Nyní už je jasné, že v této kauze nebude nikdo obviněn, a případ je tak definitivně uzavřen.

Tři důvody odložení

Podle informací HlídacíPes.org policie odložila případ ze tří důvodů – na část se již vztahuje promlčecí lhůta, část byla uzavřena na základě podkladů ze Švýcarska, a zároveň se detektivům nepodařilo podezřelé propojit s údajným trestným činem.

V souvislosti s prověřováním této kauzy požádala česká strana o právní pomoc tři státy: Švýcarsko, Velkou Británii a Lichtenštejnsko. V těchto zemích totiž sídlily firmy, jejichž bankovní účty údajně používala klíčová postava případu bývalý manažer Mostecké uhelné společnosti Jiří Diviš.

Zatímco švýcarská a britská strana součinnost poskytla, z Lichtenštejnska se policie – jak plyne z informací HlídacíPes.org – dodnes odpovědí nedočkala, navzdory opakovaným žádostem o pomoc.

Policie zatím odmítá uzavření případu komentovat – usnesení o ukončení totiž nebylo ještě doručeno všem aktérům. “Ohledně prodeje aktiv společnosti Škoda Holding nebudeme poskytovat žádné informace,” konstatoval mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej.

“Pan Diviš se s usnesením sice ještě plně neseznámil, ale obecně se dá říct, že jiný výsledek ani nečekal,” uvedla advokátka Karolína Zelenková, zástupkyně jednoho z manažerů odsouzeného v případu MUS Jiřího Diviše.

30 milionů z MUS

Česká strana pokračovala v prověřování případu navzdory tomu, že švýcarský soud ve stejné kauze v roce 2014 zprostil bývalé manažery MUS, kteří byli z ovládnutí Škody Holding podezřelí, obžaloby.

“Není prokázáno, že 30 milionů eur, které sloužily k nákupu akcií a aktiv jednotlivých společností, které jsou členy skupiny Škoda Holding, a.s., pocházelo z trestné činnosti,” uvádí se v pasáži rozsudku švýcarské strany, který se týká zmíněného exmanažera Diviše, a kterou má HlídacíPes.org k dispozici.

Čeští detektivové byli navzdory tomuto verdiktu přesvědčeni, že v případu došlo ke spáchání hned několika trestných činů, a že se alespoň část z nich podaří prokázat. Konkrétně šlo o podezření z podvodu, korupčních trestných činů, zneužití informací v obchodním styku a porušení povinnosti při zprávě cizího majetku.

Vycházeli především z hypotézy, že podobným způsobem, jakým bývalí manažeři MUS ovládli důlní společnost (za což byli švýcarským soudem nepravomocně odsouzeni), mohli postupovat také v případě získání Škody Holding. Totiž, že firmu její manažeři údajně tajně ovládli za peníze získané z podvodného ovládnutí MUS.

K získání Škodovky mělo exmanažerům společnosti Jiřímu Divišovi, Marku Čmejlovi, Luďkovi Měkotovi, Antonínu Koláčkovi a Oldřichu Klimeckému údajně posloužit osm zahraničních společností.

Zároveň existovalo podezření, že peníze použité k nákupu plzeňské společnosti pocházely z nezákonně ovládnuté MUS a transakcí tak mělo dojít k proprání peněz.

Tuto hypotézu se ale nepodařilo ani švýcarským, ani českým policistům dokázat. "Nepodařilo se prokázat, že se peníze vyprali a následně se vrátily zpátky, a nepovedlo se spojit je pak s danými osobami," řekl serveru HlídacíPes.org zdroj obeznámený s prověřováním.

Martin Roman na policii

V rámci prověřování povolali čeští detektivové k podání výpovědi na policii mimo jiné i kdysi nejmocnějšího muže české energetiky, bývalého šéfa ČEZ Martina Romana.

Ten vedl Škodovku právě v době, kdy její podíl od státu koupila neprůhledná skupina Appian, jejímž prostřednictvím ovládli bývalí manažeři tehdy také MUS, za což si vyslechli odsuzující rozsudek.

Kromě Romana vypovídali v kauze také bývalý premiér Vladimír Špidla či Jiří Rusnok, jenž v době privatizace Škody Holding vedl Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Jejich svědectví ale k průlomu ve vyšetřování nepřispělo. Případ je tak nyní definitivně uzavřen.

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: