Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

'Kalousek šíří lži,' zlobí se Babiš kvůli důchodům

'Kalousek šíří lži,' zlobí se Babiš kvůli důchodům
Babiš podle Kalouska usiluje o drastické snížení důchodů | zdroj: Profimedia

Mezi ministrem financí Andrejen Babišem a místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem propukla přestřelka kvůli důchodům. Kalousek na svém Facebooku varoval, že Babiš se chystá snížit důchody až o čtvrtinu. Babiš to prohlásil za lež.  

Předpoklad výrazného snížení penzí Babiš rázně odmítl. "Je to nesmysl. Pan Kalousek fabuluje," reagoval Babiš na Kalouskův komentář. "Řekl jsem, že do konce června předložíme teze, návrh reformy důchodového systému k diskusi koaličním partnerům. Důchody rozhodně snižovat nechceme. Je to lež, kterou šíří Kalousek," dodal.

Kalousek na svém facebookovém profilu napsal, že Babiš na jednání Sněmovny slíbil předložit do konce června komplexní strategii důchodové reformy. "Jejím úhelným kamenem by měla být podle jeho slov rovná důchodová dávka ve výši 30 procent celostátní průměrné mzdy. Vzhledem k tomu, že současný poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě je zhruba 40 procent, znamenalo by to snížení důchodu až o jednu čtvrtinu," varoval.

A zároveň se pochlubil, že není fandou populistických slibů, které klamou důchodce nerealistickým zvyšováním penzí. "Snížit ale dramaticky důchody jen proto, aby zbyly peníze na podporu biopaliv a dalších projektů ve prospěch oligarchů, mi připadá přece jen kruté," podotkl exministr financí.

Myšlenka rovného důchodu už loni vyvolala mediální pozornost. Šlo o návrh člena důchodové komise ekonoma Jaroslava Vostatka. Podle dostupných zdrojů by se jednalo o zásadní změnu celého penzijního systému.

Co přesně Kalousek na svém FB napsal?

Ministr Babiš zvažuje snížení důchodů.

Na dnešním jednání poslanecké sněmovny slíbil ministr financí, že do konce června předloží komplexní strategii důchodové reformy. Jejím úhelným kamenem (viz stenozáznam jeho řeči - Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 426/2011 Sb., o důchodovém spoření, ve znění pozdějších předpisů /sněmovní tisk 382/ - druhé čtení, čas 10.50h) by měla být dle jeho slov rovná důchodová dávka ve výši 30 procent celostátní průměrné mzdy. Vzhledem k tomu, že současný poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě je zhruba 40 procent, znamenalo by to snížení důchodu až o jednu čtvrtinu.

Nejsem fanda populistických slibů, které klamou důchodce nerealistickým zvyšováním. Snížit ale dramaticky důchody jen proto, aby zbyly peníze na podporu biopaliv a dalších projektů ve prospěch oligarchů, mně připadá přece jen kruté. Uvidíme, co pan ministr Babiš předloží.

vice-parlamentni-listy zdroj: Parlamentnilisty.cz

Zdroje: