Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Kalousek nakopl šéfa KSČM, mluvil i o Zemanově pití a děvčatech Schwarzenberga

Kalousek nakopl šéfa KSČM, mluvil i o Zemanově pití a děvčatech Schwarzenberga
Kalousek, Zavadil a Schwarzenberg | zdroj: isifa/MAFRA/Michal Šula

Exministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 vyprávěl v rozhovoru pro bulvární deník Blesk, jak si potykal s prezidentem i o mladých dívkách okolo Karla Schwarzenberga. Zároveň upozornil na vydíratelnost nového ministra financí Andreje Babiše (ANO) kvůli údajné spolupráci s StB.

Miroslav Kalousek Blesku popsal večer, kdy si začali spolu s prezidentem Milošem Zemanem tykat. „Pamatuji si na setkání, kdy jsme si začali tykat. To bylo někdy v roce 2000 na jakémsi výjezdovém zasedání na Vysočině. Bylo to moc hezké a obdivoval jsem jeho výdrž,“ řekl Kalousek. Hned také dovysvětlil, o jakou „výdrž“ se jednalo.

„Mně druhý den ráno nebylo úplně nejlépe a žmoulal jsem rohlík a pil jsem hořký čaj a Miloš si dával statečně tlačenku s cibulí. Nestačil jsem mu,“ uvedl obdivně bývalý ministr financí.

Pokud Babiš vybere a ušetří slibované miliardy, pokleknu

K tvrzením nového ministra financí Andreje Babiše, že vybere o 100 miliard více a dalších 100 miliard ušetří na výdajích státu, se Miroslav Kalousek v Blesku staví rezervovaně. „Ale to, co říká pan ministr, nasvědčuje, že o tom v zásadě moc neví,“ uvedl. Kalousek se domnívá, že je nutné počkat rok a pak zjistit, kde a kolik Babiš ušetřil.

„Myslím, že je to hloupost, ale nejsem nositelem jediné pravdy. Pojďme se dohodnout, že se spolu sejdeme za rok a řekneme si, jestli vybral o 100 miliard víc a zda ušetřil 100 miliard. Pokud ano, pokleknu a řeknu: Ó promiň, velký Andreji, měl jsi pravdu.“

Je otázka, kdo řídí místopředsedu vlády

Miroslav Kalousek se v Blesku vyjádřil i k údajné spolupráci Andreje Babiše s StB. „Rodinná anamnéza Andreje Babiše je taková, že kdyby měl prokázáno, že nebyl agentem, bylo by to překvapení. Ne naopak. Navíc jde o evidenci Ústavu paměti národa Slovenské republiky, takže pro mě je to otázka, komu chci věřit. Zda bývalému nomenklaturnímu kádrovi, nebo historikům,“ říká Kalousek.

Z rozhovoru se zdá, že bývalého ministra nepřesvědčí ani případné rozhodnutí soudu. „Pokud rozhodne, že nelze prokázat, že Andrej Babiš vědomě spolupracoval, tak to ještě neznamená, že ten ústav lhal. Takových případů bylo více, koneckonců Vojtěch Filip, `agent Falmer`, vyhrál soud, protože bylo prokázáno, že spolupracoval nevědomě. Ten estébák, co mu to dosvědčil, pokud vím, je zaměstnán v jeho advokátní kanceláři,“ upozorňuje Kalousek.

Andrej Babiš je podle Kalouska v situaci, kdy ho může někdo vydírat. „Část toho svazku byla skartována, nebo ji někdo má. To nemůžeme vyloučit. Ten, kdo má ty dokumenty, může mít na něho mnohem větší vliv než kdokoli jiný. Takže tady bude vždycky otázka, kdo vlastně řídí místopředsedu vlády. Druhý problém je střet zájmů, který má ministr financí a vlastník Agrofertu v jedné osobě.“

Mladá děvčata jsme mu záviděli

O tom, kdo povede TOP 09 po Karlu Schwarzenbergovi, Kalousek pravděpodobně zatím neuvažuje. Pro Blesk uvedl, že Schwarzenberg je v dobré kondici. „Pan předseda je v dokonalé formě. Chtěl bych mít jeho vitalitu,“ říká místopředseda TOP 09.

O vztahu Schwarzenberga s mladou Janou Vopěnkovou, který nedávno plnil bulvární deníky, Miroslav Kalousek nic neprozradil s tím, že o něm nic neví. „Ale musím říci, že my všichni mladší jsme vždycky Karlovi záviděli tu spoustu mladých děvčat, které byly v jeho blízkosti, a ten sex-appeal, co z něho šel,“ říká uznale na adresu předsedy.

Zdroje: