Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kalousek: Jsem mizerně placen za složitou práci. Odchodem ztratím jen své okovy

Kalousek: Jsem mizerně placen za složitou práci. Odchodem ztratím jen své okovy
Miroslav Kalousek. | zdroj: Mediafax

Ministr financí Miroslav Kalousek se v České televizi pustil do ODS, která požaduje počkat s projednáním klíčových vládních návrhů po stranickém sjezdu. Žádost je to prý šílená, ale Kalouskova TOP 09 prý s mírně štítivým odporem tedy počká. Případného pádu vlády se ale ministr nebojí - ztratit prý může leda vlastní okovy.

„ODS se nedokáže domluvit ani na tom, jestli je dneska úterý. Já je chci ujistit, že dneska je úterý,“ vzkázal koaličním partnerům. Ti dnes požádali, aby bylo do příštího úterý přerušeno jednání Poslanecké sněmovny. A v mezidobí by si rádi vyjasnili stanovisko na svém stranickém kongresu.   

Kalousek k tomu uvedl: „Vyslechli jsme žádost předsedy klubu ODS, abychom jednali až příští týden. Ta žádost je šílená. Žádají po nás, abychom upřednostnili zasedání nějakého stranického orgánu před zasedáním ústavodárného sboru,“ rozčílil se Kalousek.  

„Ale existuje-li jiskřička naděje na zdravý rozum příští týden, tak s mírně štítivým pocitem počkáme, protože bychom uvítali jednotné stanovisko,“ dodal smířlivě.  

Vláda se podle něj musí shodnout na rozpočtu, i na jeho příjmech. To vyplynulo i z jeho reakce na dotaz televizního redaktora, v jakých kapitolách rozpočtu by se případně škrtalo. „S kým si teď myslíte, že mluvíte? Já jsem pouhý ministr financí, ne vláda,“ rozčílil se ministr, který redaktora následně poučil, že rozpočet musí schválit celá vláda a ta za něj pak nese odpovědnost. „Budu respektovat změny, které učiní vláda nebo parlament. Ale nebudu respektovat změny, které zvýší deficit nad tři procenta DPH,“ upřesnil následně, jak chce vládní vůli korigovat.

Zdroje: