Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Kalousek: Dění kolem VV ohrožuje důvěru v demokracii

Kalousek: Dění kolem VV ohrožuje důvěru v demokracii
zdroj: Mediafax

Podle místopředsedy TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska situace kolem Věcí veřejných neohrožuje pouze důvěryhodnost této strany samotné, ale i celé vlády. A dokonce i demokracii.

Hned několik zveřejněných nahrávek kolem nejmenší vládní strany, Věcí veřejných, stejně jako další skandály kolem této strany trápí nejen ji, ale i její koaliční partnery.

Online deníku Týden.cz se se svými obavami ohledně vládní stability svěřil jeden z jejich zástupců, šéf financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Demokracie v ohrožení

"To, co poslední dobou zaplňuje zpravodajství médií totiž poškozuje nejen naše koaliční partnery, vládu, politickou scénu, ale vůbec to ohrožuje elementární důvěru veřejnosti v demokratický systém, což je ten nejvážnější problém," uvedl Kalousek.

Nezbytné je podle něho zejména přemýšlet o tom, jak zabránit ohrožení elementární důvěry či spíš uchovat poslední zbytky důvěry veřejnosti  v zastupitelský demokratický systém.

Ohledně případného odchodu VV z koalice však Kalousek jednoznačně hovořit nechtěl. "To jsou už jednotlivé technické varianty toho cíle, o kterém hovořím. Těžko mohu předjímat průběh diskuse. Bude to však diskuse strany, která má své hodnoty, své desatero a my se budeme se snažit, aby toto hodnotové desatero nebylo dál v očích veřejnosti devalvováno. Současně se ale budeme snažit, aby programové prohlášení vlády, které má svůj smysl, neztratilo naději na realizaci," uvedl pro server.

Neděle drama nepřinese

Už v neděli se přitom právě jeho strana sejde kvůli situaci kolem VV k mimořádnému jednání. K žádnému zvratu po něm ale podle Kalouska prý nedojde.

"Neočekáváme žádný dramatický výstup. Se členy předsednictva, poslanci a senátory se především vyjednávači, kteří vyjednávají za K9, chtějí volně pobavit o variantách dalšího vývoje. Neznám rychlé východisko. Musíme o něm ale mluvit, musíme ho hledat, to je jisté," řekl ministr financí.