Dnes je sobota 4. května 2024., Svátek má Květoslav
Počasí dnes 23°C Skoro zataženo

Julínkův kat Žaloudík: Zdravotnictví nekolabuje, kolem poplatků je hysterie

Julínkův kat Žaloudík: Zdravotnictví nekolabuje, kolem poplatků je hysterie
zdroj: Mediafax

Profesor Jan Žaloudík, senátor za ČSSD, není straníkem. Proto také není příliš svázán stranickými regulemi. Brněnský onkolog a chirurg například odmítá spekulace, že by české zdravotnictví stálo před kolapsem.

Stejně tak považuje za zbytečnou hysterii věčně trvající diskuzi o třicetikorunových poplatcích. Tu prohlašuje za popularizační tah třinácti hejtmanů.

„Zdravotnictví má roční rozpočet 250 miliard, myslíte, že tři miliardy z vybraných poplatků hrají nějakou velkou roli? V tom opravdu není problém. Problém je v tom, že onkologická operace stojí asi pět tisíc korun. Následná léčba donedávna stála sto tisíc, teď to je milion. V některých nemocnicích dělají pacientům třikrát denně rentgen a krevní obraz, to je třeba jeden z problémů českého  zdravotnictví," řekl ParlamentnímListům.cz věhlasný onkolog z brněnské Masarykovy univerzity.

Žaloudík rozhodně nesouhlasí, že by zdravotnictví stálo před kolapsem, jak se už několik let říká. „Podívejte se, když tady teď někdo z nás zkolabuje u stolu, tak vám zaručuji, že do dvaceti minut bude ležet na operačním sále a dostane se mu špičkové péče," říká lékař, který dostal po třiceti letech výpověď z Masarykova onkologického ústavu pro nadbytečnost a nyní se stal senátorem.

Celý článek na ParlamentniListy.cz