Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Jsem husa, nečtěte to. Karolína Peake si povídá s lidmi o Babišovi a své kariéře

Jsem husa, nečtěte to. Karolína Peake si povídá s lidmi o Babišovi a své kariéře
Karolína Peake | zdroj: isifa/MAFRA/Michal Šula

Vicepremiérka Nečasovy vlády a rekordmanka v rychlosti odvolání z ministerského postu Karolína Peake nyní po vypršení poslaneckého mandátu působí jako žena v domácnosti. Volný čas využila v posledních hodinách k diskusi s lidmi na svém facebookovém profilu. Tam čelila mnoha invektivám, ovšem trvá na svém čistém svědomí.

Vše začalo otevřeným dopisem, který Peake zaslala předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Ten prý neustále všude vykládá a slibuje, jak nebude v politice lhát, přitom už s tím prý začal. Peake se ohrazuje proti jeho výroku, kde hovořil o „schůzkách Peake s Hávou“.

„To je naprostá lež. Nikdy jsem se s šéfem Omnipolu, Richardem Hávou, nesetkala,“ napsala Peake, a vzhledem ke svému nepřechýlenému příjmení dodala, že se se zbrojním magnátem nesešel ani její manžel, a rovněž ani jeden z nezletilých synů.

Otevřený dopis nedávná vicepremiérka pověsila na svůj Facebook, kde okamžitě rozpoutal diskusi. Jeden z prvních diskutujících se Peake ptal, na co si to pořád hraje. Zakladatelka strany LIDEM však překvapila tím, že na dotazy a invektivy reagovala. Tohoto tazatele tedy ujistila, že si na nic nehraje a důvod jejího protestu byl čistě výchovný.

„Jsem teď matka v domácnosti a učím děti, že lhát se nemá. Tak se ohrazuji proti lži,“ vysvětlila svůj otevřený dopis. Na to jí jiný čtenář vzkázal, že se má raději věnovat svým krásným dítkám a s..t na politiku.  

Další čtenář bývalé vicepremiérce vyčítal, že vyvěšovat své dopisy na veřejném Facebooku je netaktní. „Já osobně bych si danou věc vyřešil telefonicky, nebo osobně,“ doporučil s tím, že od Karolíny Peake s její inteligencí by toto nečekal. I tento čtenář se dočkal odpovědi. „Až mi bude Andrej Babiš volat na soukromou linku a povídat mi o Hávovi namísto lhaní do televize, tak budu volit stejnou formu,“ ujistila jej Karolína Peake.

Další čtenář se odchýlil od otevřeného dopisu a vyřídil si to s Peake za celou její politickou kariéru. Je prý „celkem hezká ženská“, ale tím komplimenty končí. „Jde vám jen o moc, být důležitá, a o peníze, které je v politice možné získat,“ rozohnil se. Pak však dodal, že to Peake nemusí být líto, protože takových je v politice spousta.

Tohoto čtenáře místopředsedkyně Nečasovy vlády ujistila, že pro peníze do politiky opravdu nešla. „V advokacii jsem měla vyšší plat než poslankyně,“ tvrdí. Politika je podle ní zajímavá činnost, ale když se dělá poctivě, je to pěkně tvrdý chlebíček.

„Pořád Vám někdo nadává, někdy oprávněně, často ale také neoprávněně, nemáte mnoho soukromí,“ popsala svou zkušenost. Ona to však prý přesto podstoupila, protože chtěla měnit svou zemi, kterou má ráda. „Snažila jsem se dělat maximum. Něco se povedlo, něco ne. Jsem si vědoma i svých chyb, nebojte,“ ujistila.

Máte pravdu, jsem husa

Další ze čtenářů vicepremiérce domlouval, ať se nenechá nadávajícími diskutéry znechutit. On sám prý, ač důchodce, věnoval na účet strany LIDEM tisíc korun a rozhodně toho nelituje. „Čekám na váš návrat,“ podpořil Peake závěrem.  

Jiní čtenáři s provozovatelkou účtu tak soucitní nebyli. „Tahle Peake lže, jen co otevře hubu,“ mohla se též dočíst. Vzkaz pak pokračoval charakteristikou Peake jako podrazačky nejhrubšího kalibru, úplatné a navíc hloupé. „Měla by zavřít zobák a doufat, že se na ni zapomene a ne cintat a házet špínu na lidi kolem sebe,“ myslí si pisatel. A pokud jde o schůzku s Hávou, je prý nepochybné, že ji měla, protože si chtěla nakrást na Ministerstvu obrany. „Je to husa,“ zakončil svůj popis exposlankyně.

„Já jsem vzala nějaký úplatek? Kdy jsem lhala?“ ptala se čtenáře rozzlobená Peake. Pokud jej prý rozčiluje, že si jako soukromá osoba píše na svůj Facebook, nemusí to číst. Dala mu však za pravdu v označení za husu - tou prý skutečně je, a to proto, že tomuto čtenáři na jeho nesmysly vůbec odpovídá.

Další ze čtenářů Peake upozornil, že kolem svého nástupu na Ministerstvo obrany byla přistižena při nepravdě, a proto nechápe, proč by jí lidé měli věřit. Karolína Peake se ohradila, že v souvislosti se svou osmidenní anabází na Ministerstvu obrany se žádné nepravdy nedopustila. „Pouze naznačujete a neříkáte, co konkrétně jsem provedla nebo kde jsem lhala,“ vyzývá.

Polemika se stejným čtenářem pokračovala jeho ujištěním, že nemá čas se přehrabovat v archivech, aby její lhaní doložil. „Z reportáží a různých komentářů jste tehdy působila nevěryhodně. Já nejsem soudce, ale osobně jsem Vám nevěřil,“ napsal a přidal citát expremiéra Nečase, že jeho důvěra k ministryni Peake nepoklesla k nule, ale do záporných hodnot.

„Pokud mne zde v diskusi označíte za nedůvěryhodnou osobu, protože jste zkrátka takový dojem nabyl z různých reportáží a podobně, pak se mi ta nedůvěryhodnost špatně vyvrací. Je totiž těžké vyvracet dojmy,“ odepsala mu exvicepremiérka. Pak připomněla, že z ministerstva odvolala pouze tři lidi, z toho dva byli nejbližší spolupracovníci ministra, které si každý ministr vždy přivádí vlastní, a třetím byl šéf Úřadu pro vyzbrojování, který dle názoru kompetentních úřadů porušoval při své práci zákon o veřejných zakázkách.

„A pan Nečas se svou aférou a zneužíváním Vojenského zpravodajství jeho milenkou je pro Vás důvěryhodným zdrojem informací o mé nedůvěryhodnosti? To je trochu legrační,“ dodala na účet svého někdejšího vládního nadřízeného.  

Další ze čtenářů je pobouřen tím, že Peake, která neměla legitimitu voličů, útočí na Andreje Babiše, který ji má. „Co Vám ten Babiš provedl? Dejte mu šanci, Vy jste šance měla dvě, z toho jednou bez podpory voličů a ani jednou jste ji neproměnila ku prospěchu společnosti, naopak jste podporovala potichu ten bordel, co ODS předváděla,“ myslí si.

Peake čtenáře ujistila, že Andrej Babiš jí neprovedl nic jiného, než že o ní lhal do médií. Sama prý dává Babišovu hnutí šanci a je velmi zvědavá, jak se svými hlasy naloží.

Odmítá však, že by během svého působení v politice pro lidi nic neudělala. „Jen namátkou: Zásadní změna rozhodčího řízení tak, aby rozhodčí doložky nemohly být zneužívány ve spotřebitelských smlouvách, celá řada opatření v protikorupční legislativě,“ vypočítala.

Jak reagovala v posledních dnech Karolína Peake na námitky a výtky uživatelů Facebooku:

Nehraji si na nic, pane Hynku. Jsem teď matka v domácnosti a učím děti, že lhát se nemá. Tak se ohrazuji proti lži.

Pane Velichu, až mi bude Andrej Babiš volat na soukromou linku a povídat mi o Hávovi namísto lhaní do televize, tak budu volit stejnou formu.

Milý Taxikáři Pohodáři, pro peníze jsem do politiky opravdu nešla. V advokacii jsem měla vyšší plat než poslankyně, mám vlastní byt... Politika je zajímavá, ale je to tvrdý chlebíček, když se dělá poctivě (jako koneckonců jakákoli činnost). Pořád Vám někdo nadává, někdy oprávněně, často ale také neoprávněně, nemáte mnoho soukromí. Můžete ale ovlivňovat své okolí, svoje město, svou zem. A já beru tento stát jako něco, čeho jsem součástí, co chci rozvíjet a co mám ráda. A to byl můj důvod pro vstup do politiky. Také jsem nejprve byla zastupitelkou na Praze 1 (celkem 6 let), poté v tzv. velké politice. Snažila jsem se dělat maximum. Něco se povedlo, něco ne. Jsem si vědoma i svých chyb, nebojte. Ten dopis Babišovi, nad kterým tu diskutujeme, jsem napsala prostě proto, že mne AB veřejně osočil z něčeho, co je bohapustá lež.

Petru Haškovcovi: Já jsem vzala nějaký úplatek? Kdy jsem lhala? A "cintám" tu na vlastním FB, takže pokud Vás to rozčiluje, tak to raději nečtěte, nerada bych Vás měla na svědomí. Ale husa jsem... Že Vám vůbec odpovídám.

Milý Salvestro, Andrej Babiš mi provedl jedinou věc - lhal o mně do médií. Proto jsem se ohradila taktéž veřejně, nic více, nic méně. Jinak s Vámi (ve věci Babiš) souhlasím - dostal spoustu hlasů od voličů a všichni teď uvidíme, jak s nimi naloží. Naopak nesouhlasím s tím, že jsem během svého angažmá v politice neudělala nic ve prospěch společnosti. Jen namátkou: Zásadní změna rozhodčího řízení tak, aby rozhodčí doložky nemohly být zneužívány ve spotřebitelských smlouvách, celá řada opatření v protikorupční legislativě (zrušení losovaček u výběrových řízení, zavedení institutu korunního svědka, účinná lítost, trestní odpovědnost právnických osob), to jsou všechno věci, na nichž jsem pracovala a byly schváleny. Připravila jsem návrh změn jednacího řádu Poslanecké sněmovny, zrušení oprávnění prezidenta udělovat obecnou amnestii, změny financování politických stran.

Zdroje: