Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Jdeme bít protest proti vládě, je to rozkaz. Dilema českých policistů

Jdeme bít protest proti vládě, je to rozkaz. Dilema českých policistů
zdroj: tisková zpráva

Po africkém revolučním jaru není podle současných událostí daleko k evropskému revolučnímu létu. Ohnivá voda se přelévá ze státu na stát a po Řecku se epicentrem protestů stala španělská metropole Madrid. Z té se navíc nepokoje šíří dál, lokálně do několika francouzských měst.

Protesty často doprovázejí ostré policejní zásahy. A čeští policisté už debatují, zda by v případě podobných akcí u nás splnili rozkaz a zasáhli, nebo by v souladu se svým přesvědčením demonstranty nechali být.

Ve Španělsku je v současnosti 21% nezaměstnanost, přičemž téměř polovina absolventů vysokých a středních škol je bez práce. Záběry protestantů z madridského náměstí Puerta del Sol a předně policejní zákrok s použitím obušků, slzného plynu a gumových projektilů vyvolali emoce u českých policistů, kteří se v zásadě rozdělili na dva tábory.

Jedna skupina hájí službu státu a přijímá pouze rozkazy nadřízených, ta druhá zákrok s poukazem na brutalitu, bezbrannost a špatnou ekonomickou situací demonstrantů naopak odsuzuje.

Vzkaz českého policisty španělským kolegům - jste ubožáci

Tímto prohlášením na Facebooku se strhla bouřlivá debata. ,,Hlavně si uvědomte, že proti téhle vládě je už něco přes 80% (včetně nás) obyvatel a pokud se postavíme proti vlastním lidem, budeme do budoucna (v případě změny vlády, která 100% nastane) za pěkné trubky, což se určitě odrazí v dalším vývoji policie směrem zase k horšímu," uvedl anonymní přispěvatel na fcb, načež se mu dostalo reakce.

Celý článek na ParlamentniListy.cz