Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Jak ušetřit na vánoční dárky

Jak ušetřit na vánoční dárky
zdroj: tisková zpráva

Řada domácnosti si kvůli vánočním dárkům půjčuje, jiné pečlivě spoří v průběhu celého roku. A některé se prostě musí smířit s chudší nadílkou, protože není odkud brát. Pro někoho tak Vánoce představují spíš koncentrovanou únavu, ne zasloužený odpočinek v kruhu nejbližší rodiny. Minimálně s finanční stránkou Vánoc si samozřejmě můžete pomoci sami, pokud budete spořit po celý rok. Jenže, kde brát, když je třeba šetřit i na spoustu dalších pravidelných výdajů, kterou s sebou správa domácnosti nese?

Dobře, tyhle Vánoce už to bohužel nikdo nedožene, ale na ty další můžete začít reálně šetřit už teď – a zrovna v oblasti, jež spadá do výdajů, kterým se nevyhnete. Za plyn a elektřinu musíte platit po celý rok, protože se ani bez jednoho neobejdete. Můžete ale ovlivnit výši poplatků za obě energie. Nemyslíme tím, že budete stopovat každou minutu zapnuté televize a pračky. Na trhu s energiemi panuje čilý konkurenční boj a dodavatelé mají mnohdy celou škálu nabídek, ve které se lze někdy jen těžko vyznat. Neplatíte někomu zbytečně mnoho, když by pro vás měl jiný dodavatel lepší nabídku?

Zjistit to jde snadno a bez nutnosti obvolávat poskytovatele nebo studovat jejich složitě strukturované nabídky. V internetovém srovnávači cen srovnam.cz zadáte jen vaše PSČ, informaci o tom, kolik přibližně ročně platíte za elektřinu a plyn, a obratem se dozvíte, jaké možnosti od různých dodavatelů jsou vám k dispozici. Hlavně ale zjistíte, který z dodavatelů má pro vás nejvýhodnější tarif, díky kterému začnete spořit peníze bez toho, abyste byli nějak omezeni na dodávaných službách. Srovnávač také hlídá, zda dodavatelé ve smlouvách nemají obvyklé kličky (třeba automatické prodlužování či sankce za odstoupení od smlouvy) a pracuje s daty serveru tzb-info.cz, který dlouhodobě monitoruje situaci na trhu s energiemi.

Pokud na srovnam.cz najdete dodavatele, který má pro vás lepší nabídku, můžete se s ním rovnou spojit a začít šetřit na další vánoční sezónu. Všechny věci potřebné pro přechod totiž zajistí váš nový poskytovatel. Vy už pak jen můžete mít dobrý pocit z toho, že jste ušetřili. Ostatně, nový počítač, který váš potomek dostane pod stromeček, nejspíš spotřebuje spoustu elektřiny…

Zdroje:
Inzerce