Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

I Němcová může za současný pád strany, zahřmělo z ODS

I Němcová může za současný pád strany, zahřmělo z ODS
Miroslava Němcová | zdroj: isifa/Lidové noviny/JINDRICH MYNARIK

ANKETA Volební lídryně ODS Miroslava Němcová v rozhovoru pro MF Dnes uvedla, že ODS má nyní historicky nejnižší preference v důsledku toho, že padla vláda, a okolností, za jakých padla. Někteří členové ODS si ale myslí, že nízké preference jsou trest za to, jak ODS vládla a že Němcová jako dlouholetý člen vedení i nynější lídryně nese také odpovědnost.

„Je to určitě důsledek toho, že padla Nečasova vláda, a okolností, za jakých padla,“ odpověděla Němcová na dotaz, kdo a co může za to, že preference ODS, které se nyní pohybují kolem sedmi procent, jsou nejhorší v historii.

 

Voliči hodnotí výkon současného vedení ODS i Nečasovy vlády

Podle europoslance Hynka Fajmona nese Němcová jako dlouhodobá členka vedení ODS spoluodpovědnost za propad preferencí. „Volební preference ukazují, jak voliči hodnotí výkon současného vedení ODS, jehož je Miroslava Němcová již dlouho součástí,“ uvedl Fajmon.

I senátor Milan Pešák míní, že se jedná spíše o dlouhodobější problém obrazu a výsledků vládnutí vlády Petra Nečase. „Myslím, že je to spíš tím, jak vláda vládla, než padla. Je to zasloužená odměna za to, jak ODS a náš premiér brali na sebe všechny nepopulární věci prosazované TOP 09 – zvyšování daní nebo všechny ty nesmysly prosazované Drábkovým Ministerstvem práce a sociálních věcí včetně sociální karty. Že její zrušení v koalici prosadila ODS, si už nikdo nepamatuje. Ale bylo to pozdě,“ řekl senátor. Jen pro zajímavost, preference ODS ještě před pádem vlády v půlce března dle STEM byly 8,6 procenta.

„Tento důsledek má však i své základní příčiny a ty jsou bohužel uvnitř ODS. Základní příčinou tohoto popisovaného stavu je, že strana dlouhodobě nedrží koridor svého politického směřování, s ideovým ukotvením se neustále lavíruje a hlavně na veřejnost působíme značně nejednotně, dokonce až zmatečně. Taktéž mnoho nesourodých osobních zájmů z řad našich členů či podporovatelů stranu evidentně oslabuje a někdy i poškozuje. To musíme v příštích letech napravit, abychom ztracenou důvěru voličů mohli získat zpět,“ uvedl šéf ODS ve Zlínském kraji a člen Výkonné rady ODS Libor Lukáš.

Vláda, která padla, byla extrémně neoblíbená

„Vláda, která padla, byla extrémně neoblíbená, a to převážně vlastním přičiněním. Ta policejní akce byla nechutná, ale sama by pád vlády sotva vyvolala,“ míní místopředseda ODS v Jihočeském kraji a kandidát do sněmovny Jaroslav Zvěřina.

Exposlanec Walter Bartoš si myslí, že ODS se na sestupné trajektorii nachází již delší dobu. „Události, o kterých mluví Miroslava Němcová, pouze způsobily větší strmost této křivky. Tyto události jsou výsledkem nějakého předchozího stavu, nevznikly samy od sebe. Teď do voleb však musíme napřít všechny síly, abychom uspěli. Poté na kongresu očekávám zásadní fundamentální i ostrou debatu na téma, jaká ODS má být,“ dodal Bartoš.

Zdroje: