Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Huml: Kočí byla superloajální. Proč změnila postoj, říct nemůžu

Huml: Kočí byla superloajální. Proč změnila postoj, říct nemůžu
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Poslanec Stanislav Huml svého vstupu do velké politiky nelituje, spojení se stranou Věci veřejné ale považuje za chybu. Věří Kristýně Kočí, na rozdíl od premiéra Nečase nepovažuje Víta Bártu za dobrého manažera. O rozhodnutí poslanců o problému ´osoba blízká´ říká: "Přijali jsme něco, co nic neřeší".

S ohledem na události posledních měsíců: zalitoval jste vstupu do politiky? Řekl jste si, že to nebylo dobré rozhodnutí, že by Vám jinde bylo lépe?

Já jsem nechtěl do parlamentu, dával jsem souhlas s tím, že budu na kandidátce Věcí veřejných, tenkrát jsem Dobešovi říkal, že chci být na kandidátce vzadu, abych se do sněmovny nedostal. Napsali mě ale na osmé místo, někdo přede mnou odstoupil, takže jsem byl sedmý. A ve středních Čechách mě lidé vykroužkovali na první místo. To je tak silný mandát, že bych zklamal spoustu lidí, kdybych to zabalil. Do politiky jsem tedy šel s tím, že tam zkusím něco udělat.

A ani okamžiku, kdy jste opouštěl poslanecký klub VV, jste si neříkal, že byste z parlamentu vystoupil úplně?

Cítil jsem, že se strana Věci veřejné od programu velmi odchyluje, v ten moment jsem si naopak řekl, že je podstatné v politice zůstat, pro mě je závažný právě jen ten program, se kterým jsme šli do voleb a který jsme propagovali na náměstích.

V čem je problém VV, že to skončilo takhle v kotrmelcích, kde to vázne?

Podle mě je problém v jednom muži, a to je Vít Bárta. Tečka.

Zvenku, jak to pozoruji: Byl to právě premiér Petr Nečas, který Bártu v čele ministerstva pochválil, že ušetřil nějaké miliardy atd. A laicky si říkám: pokud ten chlap vybudoval takovouto prosperující firmu, která vydělala tolik peněz, to přece musí být dobrý manažer. Pletu se?

Pletete se. Není dobrý manažer, měl štěstí. Vybudoval firmu, o tom není sporu, ale do té firmy si opravdu začlenil i Věci veřejné. Na mě se ty informace navalily také pak najednou, kdybych to věděl od začátku, tak jsem nedal ani souhlas, aby se moje jméno kolem této firmy někde otočilo. Potom také metody práce: Tam jsou metody, že někdo někoho nahrává, vydírá, shání kompromitující materiály… To když na vás spadne, jak je to brutálně špatné, až nedemokratické, v tom nemůžete být, z toho musíte odejít.

Bylo to těžké rozhodnutí – opustit klub?

Ne. Když jsem už měl všechny ty informace, tak to bylo snadné rozhodnutí.

Kde jste k nim přišel?

Z médií, ale i s komunikace s J. Škárkou, K. Kočí nebo paní Maršálkovou. Navíc pan Kmenta to v několika článcích během dvou týdnů vysypal na národ kompletně všechno. Bohužel vím, že vše, co ten Kmenta píše, je pravda.

Věříte všemu, co říká Kristýna Kočí?

Tam jsou věci, které ještě nevíte, ale nedají se použít veřejně. Všichni to ví, ale nikdo to vám, novinářům, nepoví. Naznačil to už i Kmenta v jednom svém článku. Také jsem si říkal: věřit/nevěřit. Ale ověřil jsem si, že nám Kočí nelže. V rámci trestního řízení byli všichni požádáni, jestli půjdou na detektor lži, a Kočí šla jediná.

Jak může podle Vás domeček z karet s názvem Vládní koalice vydržet? Co si o tom já, coby občan mám myslet?

Myslím si, že se budou snažit vydržet do konce, ale jsem špatný prorok, párkrát jsem se už, co se týče odhadů ohledně politiky, spletl, situaci moc odhadnout neumím.

Koaliční partneři jako je TOP 09 a ODS, oni tohle neví, nebo…?

Ví, ale taky s tím mají problém. Vnitřní tlaky, které tam jsou, jsou kolem toho, jestli s veverkami ano, nebo ne. Ví, že ta strana je polodemokratická, jestli vůbec demokratická, že to je spíše marketingová skořepina, těch členů je tam pět a půl… Když si přečtete mé internetové stránky, na těch jsem zveřejnil usnesení Moravskoslezského kraje VV, a z toho vyplývá, že někteří lidé si platí za své členy, aby měli aspoň klub. Vznikají tedy takové fiktivní buňky. 

Co je tam ta věc, kterou všichni ví, ale nikdo o ní nesmí mluvit?

Vědí to lidé z okolí… Otázka zní, proč se Kristýna Kočí přestala chovat tak, jak se chovala do té doby, tedy velmi loajálně. Nebylo to o tom, že by jí někdo zaplatil, ale o vztahu Kristýny Kočí k celému tomu vedení, tam je něco, co Vám říct nemůžu. Byla velmi, velmi loajální, proto se dostala do K9. Je tam něco, co ji přimělo k tomu, aby přehodnotila svůj postoj. Víc Vám říct nemůžu.

Teď k té záležitosti, co prošla parlamentem – tzv osoba blízká. Co za tím máme my, lidé, kteří jsme dennodenně na silnicích, číst?

Ještě to není schválené, prošlo to teprve sněmovnou, pak to musí do Senátu, pak to musí podepsat prezident. Nejdříve to bude platit někdy na podzim. Ministerstvo dopravy se pokusilo vyřešit osobu blízkou, ale vyřešili to způsobem… Já jsem pro to nehlasoval, je to bezzubé. Zkoušel jsem dát pozměňovák, ale ten nepřijali…Doplatí na to jenom slušní lidé. Bylo vymodelováno to, že provozovatel vozidla je zodpovědný za to, že se vozidlo v provozu chová slušně. Byl vytvořen prostor pro to mu dát ve správním řízení pokutu. Pokud to bude přestupek, který lze projednat v blokovém řízení, správní orgán mu může poslat výzvu, aby ta pokuta byla zaplacena. Pokud provozovatel vozidla nezaplatí, v ten moment jako by se nic nestalo, správní řízení se vrací na začátek: předvolají si provozovatele vozidla, provozovatel řekne: osoba blízká, a bude to opět z 90 procent končit v koši jako dnes. Vlastně jsme přijali něco, co vůbec nic neřeší. Nutno přiznat, že to má jedno plus. Pokud se provozovatel vozidla rozhodne pokutu zaplatit, už se nepátrá po tom, kdo je řidič. Tím pádem se za to nedostávají body.

Jak to vidíte s Vaším dalším angažmá v politice? Kdyby přišla třeba nabídka od TOPky?

Jsem levicově orientovaný člověk, to jsem v té politice poznal, mám možná více sociálního cítění, než je zdrávo. S kolegou Škárkou jsme teď oba nezařazení, každý jsme na jiné straně spektra, každý hlasujeme úplně jinak. Rozhodně ne TOP 09.

Co Suverenita?

Byl jsem se podívat na zakládajícím sjezdu u paní Bobošíkové, vyměnili jsme si zdravice, spolupráci se nevyhýbám. Ale není to ve stádiu, že bych do toho vstupoval a nějak hlouběji se angažoval.

Kdyby přišla nabídka při dalších volbách kandidovat za Suverenitu, šel byste do toho? 

Nevím, to je předčasné… Spíše asi ne.

Paní Bobošíková jako osobnost je pro Vás přijatelná?

Jejich program jsem ještě podrobně neviděl, ale jsou na můj vkus trochu euroskeptičtí. Poté, co jsem zažil s Véčky, jsem trochu obezřetnější.

Otázka je, jestli to nebyla chyba?

To je, neměl jsem za Véčka kandidovat, lidem jsem se musel omluvit, měl jsem to rozklíčovat dříve. Ale snad, na moji omluvu, že jsem zareagoval hned poté, co jsem se všechny ty informace dozvěděl…