Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 10°C Polojasno

Hudební album vězňů z Afriky získalo nominaci na Grammy

Hudební album vězňů z Afriky získalo nominaci na Grammy
Album I Have No Everything Here nazpívané vězni získalo nominaci na ceny Grammy | zdroj: Zomba Prison Project

Vězni ve státě Malawi na jihovýchodě Afriky neměli dosud nejmenší tušení o existenci hudebních cen Grammy. Přesto jejich album I Have No Everything Here získalo nominaci v kategorii world music.

Nevšední album vznikalo v roce 2013 ve věznici s nejvyšší ostrahou Zomba, kde hudební producent Ian Brennan strávil odsouzenými dva týdny.

"Většina z nich netuší, co je Grammy, ale chápou to. Vědí, že nominace znamená, že nich ví až lidé ve Spojených státech," řekl serveru Quart Brennan, který se na projektu podílel se svou manželkou, fotografkou a dokumentaristkou Marilenou Delliovou. Ta o vzniku alba natáčela dokument.

Brennan uznává, že skladby i hlasy jejich protagonistů jsou poměrně specifické. Navíc jsou texty zpívané v místním jazyce Chichewa, což také jejich šíření do světa příliš naději nedávalo. I tak ale tvrdí, že už vznik alba byla úžasná zkušenost.

Věznice Zomba má sice kapacitu 340 lidí, je jich v ní ale umístěno na dva tisíce. Dozorců v celém areálu funguje jen 153. "V podobných věznicích je to tak, že strážní hlídají zdi věznice, zatímco uvnitř si vše řídí sami vězni," popisuje producent.

A za zdmi – a mezi zpěváky na albu – rozhodně nejsou žádní svatouškové. V písních je slyšet třeba hlas ženy odsouzené za vraždu svých dvou dětí nebo muže, který poprvé vraždil už ve svých 11 letech.

Svou kapelu Zomba Prison Band měla věznice ještě před Brennanovým příchodem a měla dovoleno zkoušet několikrát do týdne. Proto najít skladby a začít s členy kapely spolupracovat, nebyl takový problém. Horší bylo přesvědčit ženské vězenkyně, aby se také připojily. Podařilo se to až téměř na konci.

Výsledkem dvoutýdenního projektu je album s často srdceryvnými texty. Jsou mezi nimi skladby jako Prosím, nezabíjejte mé dítě, Už nikdy víc nezabiju nebo Vidím celý svět umírat na AIDS.  

AIDS mělo v názvu ještě další tři písně, protože je v zemi jeden z nejvyšších výskytů HIV na světě a vězni tak s ním přicházejí do každodenního kontaktu.

Překvapivě se neočekává, že by se některý z protagonistů alba slavnostního ceremoniálu zúčastnil...

zdroj: Youtube

Zdroje: