Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Hrozivá slova ekonoma: Takový útlum tu nebyl ani po měnové reformě

Hrozivá slova ekonoma: Takový útlum tu nebyl ani po měnové reformě
Zdeněk Juračka | zdroj: Profimedia

Česká republika zažívá historicky nejdelší období stagnace od druhé světové války. Takový útlum tu nebyl ani ve třiapadesátém roce po měnové reformě, říká makroekonom ČMKOS Jaroslav Šulc s tím, že někdo si o Vánocích bude muset ještě víc utáhnout opasek, zatímco jiný s lehkým srdcem vydá tisícovku navíc za Silvestra v Thajsku. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka míní, že Češi si dopřejí Vánoce, ať to stojí, co to stojí.

Na přesná čísla o tom, jak se letos vyvíjel maloobchodní obrat a kolik si toho mohli lidé u nás dopřát, si budeme muset ještě počkat. Přesto necelé dva týdny před koncem roku to už lze v hrubých rysech hodnotit. „Potvrzuje se naše predikce, že se maloobchodní obrat a zájem spotřebitelů oživí ve třetím a čtvrtém kvartálu, což se částečně stalo. Ale je potřeba se podívat na důvody, proč očekávání nebylo splněno až tak, jak jsme předpokládali,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Zdůrazňuje, že spotřebitel je velice citlivý na politickou situaci ve státě a platit to bude i v příštím roce. „Když lidé vidí, že není perspektiva zlepšení zaměstnanosti a lepšího vývoje ekonomiky, tak šetří. A to se může stát i v roce 2014. Jinak se domnívám, že vývoj maloobchodu se stabilizuje, že už za tento rok nejde dolů, což by mohl být lepší signál pro rok 2014,“ domnívá se Zdeněk Juračka, který je i předsedou Svazu českých a moravských spotřebních družstev.

Důvod toho, proč se spotřeba objemově neliší od té loňské, přidává ekonom Jaroslav Šulc z oddělení makroekonomických analýz a prognóz ČMKOS. „Zastavil se růst reálných mezd. A v okamžiku, kdy domácnosti nemají přírůstek peněžních prostředků na nákupy, tak není důvod, aby nákupy rostly. Jsou tam samozřejmě nějaké strukturální pohyby, ale v zásadě se dá říci, že jsme v pátém roce recese. A ta recese se nejviditelněji projevuje v tom, že spotřeba domácností jako celek fakticky stagnuje,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Šulc.

Upozorňuje na to, že se podle časové řady vracíme v datech o spotřebě domácností někam do roku 2009 či 2008. „Dá se tedy říci, že Česká republika zažívá historicky nejdelší období stagnace od druhé světové války. Já jsem profesionální statistik, tak vím, že takovýto útlum tady nebyl ani ve třiapadesátém po měnové reformě. Něco takového tahle republika nepamatuje. To je také jeden z důvodů, proč společnost tak velmi citlivě reagovala na to, co udělala ČNB tím svým měnovým opatřením 7. listopadu,“ podotýká analytik Jaroslav Šulc.

 

Intervence ČNB urychlila plánované nákupy

Tato intervence znamenala podle šéfa Svazu obchodu významný prvek v pohledu zákazníka na trh. „To, že se rychle vyprodaly zásoby průmyslového zboží předtím, než se doveze z eurozóny jiné zboží, které bude dražší, tomu plně nasvědčovalo. Aniž bych chtěl strašit zákazníka, tak vývoj v cenách směrem nahoru určitě bude. V oblasti potravin velmi pomalý, ale v průmyslovém zboží se projevuje už dnes, že to je vývoj skokový, protože nové dovozy z eurozóny jsou už za jasně vyšší ceny,“ konstatuje Zdeněk Juračka.

Podle odborového makroekonoma vyvolala ČNB svým rozhodnutím dvě zcela protichůdné tendence. „Jednak urychlení spotřeby a jednak také odložení spotřeby na nějakou dlouhou dobu. Urychlilo to nákupy zejména bílého zboží, to znamená ledniček, mikrovlnek, praček, tedy sortimentu, který je především z dovozu. Ti, co nákup plánovali třeba až v novém roce, tak ho urychlili a realizovali ještě v horizontu měsíce od toho opatření ČNB, dokud se zboží prodává za staré skladové ceny a dokud se ještě nezdraží,“ poznamenává Jaroslav Šulc.

Z posledních informací tohoto a minulého týdne vyplývá, že už se absolutně objem nákupů vrátil na loňskou či předloňskou slabou úroveň. „Čili efekt toho opatření ČNB byl krátkodobý a teď nastupuje tendence, která je protisměrná proti strachu ´Kup teď, nebo za měsíc bude dráž´. A tou je paradoxně efekt, kdy lidé místo toho, aby víc spotřebovávali, tak naopak začali víc šetřit a říkat si ´Ono může být ještě hůř´,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz analytik ČMKOS Jaroslav Šulc.

„Průměrný spotřebitel, který není nijak finančně vzdělán, když slyší prohlášení guvernéra či viceguvernéra ČNB, jak říkají, že budou trvat na podpoře snížení koruny, tak to chápe jako varování ´Tytyty, bude ještě hůř´. Čili šetři, protože se ti ty penízky mohou za půl roku, za rok hodit. Takže se ty dvě tendence navzájem vyrušují. Pokud se dramaticky nezrychlí růst peněžních příjmů domácností, tak není realistické očekávat, že by se mohl maloobchodní obrat oživit a zvýšit,“ domnívá se Jaroslav Šulc.

I kdyby na chleba nebylo...

Blížící se vánoční svátky vždy byly obdobím, kdy tržby obchodníků trhaly rekordy a pod ozdobenými stromečky se kupilo množství dárků. „Jestli budou Vánoce šťastné a veselé, to záleží na přístupu každého, čeho si nejvíc cení. Já se nedomnívám, že šťastné a veselé Vánoce jsou nejvíc podmíněny nákupem v maloobchodě a úspěchy maloobchodníků, ale domnívám se, že jsou podpořeny zcela jinými hodnotami,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Přesto dotaz na to, jak lidé před svátky nakupují, nenechá bez odpovědi. „Myslím si, že to je obdobné jako v minulých letech. Samozřejmě před Vánocemi lidé preferují nákupy zejména průmyslového zboží jako dárky, ale Češi jsou známi tím, že – jak se říká – Vánoce musí být, i kdyby na chleba nebylo. Takže se domnívám, že český zákazník si dopřeje pěkné a šťastné Vánoce i z hlediska zásobení se potravinami tak, aby se měl dobře,“ myslí si Zdeněk Juračka.

Exekuce na krku

Na to, jaké budou mít lidé u nás letos Vánoce, není snadná odpověď. „Nerad užívám zemanovské židovské vtipy, ale na to se hodí odpověď toho rabína, když se ho ptali, jestli v komunismu budou, nebo nebudou peníze. A on řekl: ´Bude to jako dneska. Někdo je mít bude a někdo nebude.´ Takže ani odpověď na tuto otázku nemůže být plošná. Budou domácnosti, které si musejí utáhnout opasek ještě víc než loni, protože mají na krku exekuci nebo potřebují zaplatit nějaké dluhy. Nedejbože mít na krku ještě dceru bez práce nebo tátu bez práce, to znamená drastický zásah do rozpočtu,“ poukazuje Jaroslav Šulc.

Na druhé straně jsou domácnosti, v nichž mají lidé vysoce nadprůměrné příjmy. „Ti budou mít Vánoce mnohem veselejší než loni nebo předloni, ti bohatnou, těm ta krize moc nevadí. Mají způsob, jak se k penězům dostat a jen si řeknou, že silvestrovský výlet do Thajska je bude stát o tisíc korun víc, což je to pětiprocentní zdražení zájezdů. Jestli zaplatí dvacet, nebo jedenadvacet tisíc, je jim skoro jedno. Takže odpověď není plošná, ale diferencovaná. Chudý bude ještě chudší a bohatý bude ještě bohatší,“ míní makroekonom ČMKOS.

Zdeněk Juračka se navíc obává, že nová vláda nebude příliš stabilní a nejasná politická situace nepředstavuje příznivé klima pro přízeň zákazníků. „Ukazuje se to třeba i na vývoji stavu rodinných účtů, což je velmi zajímavá statistická kategorie. Projevuje se tam jasně, že rozpočet toho, co chce zákazník uvolnit pro maloobchodní nákup, se spíš snižuje. Takže nejistota trvá a politici i ekonomové by si to měli uvědomit,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Juračka.

 

 

Zdroje: