Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Hrozí totální kolaps, říká Gazdík. A pokud jde o Okamuru...

Hrozí totální kolaps, říká Gazdík. A pokud jde o Okamuru...
Tomio Okamura, Petr Gazdík (vpravo) | zdroj: Redakce

ROZHOVOR. Pokud jsou politici vyznačující se silnými a jednoduchými výroky příkladem poptávky po nové politice, pak je nutné projít si totálním společenským kolapsem a pokusit se znovu definovat demokracii. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (TOP 09/STAN) v souvislosti s popularitou šéfa Úsvitu Tomio Okamury. Vyjádřil se i ke kandidatuře Kláry Samkové a dalším politickým událostem.

Pane Gazdíku, jak vnímáte současné složení sněmovny ve srovnání s tím předchozím?

Není na mě, abych ho hodnotil, je to něco, o čem rozhodli voliči. Podle mého názoru je ale současná sněmovna méně čitelná, přibyla v ní uskupení, u kterých lze obtížněji předpokládat, jak se zachovají. Nechci být škarohlíd, ale už se objevují první neblahé vlaštovky toho, že někteří voliči, kteří tyto nové subjekty podpořili v touze po změně politické kultury, mohou být zklamáni.

Myslíte, že nakonec bude Nečasova vláda hodnocena lépe než ta nastupující?

Nevím, co nastupující vláda bude dělat, jak se budou chovat její představitelé a jak dlouho vlastně ta vláda vydrží, nemohu ji tedy srovnávat s vládou Nečasovou. Myslím si ale, že Nečasova vláda bude z odstupu hodnocena pozitivněji než dnes.

Podle vyjádření Miroslava Kalouska se zdá, že v nové vládě Vám nejvíce vadí Andrej Babiš. Je to tak?

Já si politiku nepersonalizuji, mně nevadí osoba pana Babiše. Mně vadí mnohem více to, že se kvůli konkrétnímu člověku ad hoc mění zákony a ještě se veřejnost ohlupuje tvrzeními, že tomu tak není. Vadí mi, že jen chvíli po volbách se ukazuje, že podobně jako u Věcí Veřejných některé sliby splasknou jako bublina, viz například náhrady brněnských poslanců ANO, které putují bývalému zaměstnavateli jednoho z nich, firmě Separa… Vadí mi to především proto, že podobné věci ještě prohloubí už tak velkou skepsi lidí vůči politice – a pak můžeme očekávat nástup masivní vlny populismu a extremismu. 

Nového ministra financí čeká hned následující den po jmenování další dějství soudního sporu o jeho minulosti v StB. Jak myslíte, že celá tato kauza nakonec skončí?

Nevím, jak skončí, ale fakticky už na tom nezáleží. Budoucí koalice si už v rámci služebního zákona de facto odhlasovala, že u ministrů spolupráce s StB nevadí, zvláště mě to mrzí u poslanců KDU-ČSL.

Jaký podle Vás bude Bohuslav Sobotka premiér?

Slabý. Jeho současný „úspěch“ při sestavování vlády je vykoupený nedůstojným ustupováním prezidentovi a dočasným oslabením vnitřní opozice v ČSSD, která ale už začíná vystrkovat růžky.

Bohuslav Sobotka v posledních dnech čelí mimo jiné kritice v souvislosti s možným zneužíváním poslaneckých náhrad za cestovné. Co si o tom myslíte?

Pokud B. Sobotka dokázal ustát zneužívání poslaneckých náhrad v minulosti, kdy je, jak sám připustil, použil na stavbu svého domu, nevidím důvod, proč by ho neustál nyní. Zřejmě to nepovažuje vůbec za problém.

Jak se díváte na dosavadní působení prezidenta?

Mrzí mě, že společnost polarizuje, rozděluje, místo aby ji stmeloval. Obávám se přitom, že naše společnost bude v nejbližší budoucnosti nějakou sjednocující autoritu potřebovat.

Co říkáte na popularitu Tomio Okamury, který je podle posledního průzkumu CVVM nejdůvěryhodnějším politikem?

Trochu mě to překvapilo, i když trend obliby politiků, kteří se vyznačují silnými a pokud možno jednoduchými výroky, není úplně nový. Pokud tohle je příkladem společenské poptávky po „nové“, „jiné“ politice, pak je nejspíš skutečně nutné, abychom si prošli totálním společenským kolapsem a pokusili se naši demokracii definovat znovu.

Dokáže šéf Úsvitu řešit problémy, nebo mu jde jen o to, být slyšet?

Nevím, nechci být nespravedlivý, zatím neměl moc šancí, jak něco dokázat. Jeho schopnosti prověří čas a parlamentní rutina. Z prvních náznaků ale lze usuzovat, že to nebude mít T. Okamura jednoduché. Snaha něco měnit musí být podložená důkladnou znalostí toho problému. Pan Okamura zatím ukázal, že ani neví, jak velká většina je nutná pro změnu Ústavy…

Jak se stavíte k návrhům zákonů, které předkládá? Mnohými je kritizován za svou aktivitu v tomto směru, ačkoliv je Úsvit v opozici.

Na zákonodárné iniciativě opozice není nic špatného, Úsvit navíc de facto v opozici není, zatím hlasoval převážně s rodící se koalicí. Že se s Úsvitem ideově neshodnu, a tedy že budu těžko souhlasit s jejich radikálními návrhy zákonů, je pochopitelné.

Do evropských voleb povede kandidátku Úsvitu advokátka Klára Samková, která proto vystoupila z TOP 09. Jaký na to máte názor?

Paní Samková, jak se ukázalo, nezvládla správně napsat ústavní stížnost. Zřejmě tedy hledá jiné uplatnění, než je advokacie, a to naprosto chápu. Její partyzánská kandidatura na prezidentku se odehrála ještě v době, kdy byla členkou TOP 09, tato strana ale asi nenaplnila její ambice, tak to zkouší jinde, to je v případě politických turistů běžná praxe. Přechod od OF přes ODS a TOP 09 do Úsvitu svědčí buď o tom, že politické názory paní Samkové se v průběhu let dramaticky změnily, nebo o tom, že na obsahu zase až tak moc nezáleží.

Zdroje: