Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Hašek: Smysl a efekt poplatků zpochybníme u soudu

Hašek: Smysl a efekt poplatků zpochybníme u soudu
zdroj: tisková zpráva

Předseda asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) se nehodlá smířit s existencí regulačních poplatků. Jejich oprávněnost má podle něj řešit soud.

S jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem se v nedělním diskuzním pořadu ČT střetl ministr vnitra Martin Pecina. Ten před nedávnem zahájil správní řízení se čtyřmi kraji, které porušily zákon způsobem, jakým hradily poplatky za své občany.

"Pokud kraje darují svým občanům třicet korun, tak by to měly udělat v souladu se zákonem. To je naše role," uvedl Pecina v OVM s tím, že jeho úřadu nepřísluší soudit, zda se poplatky měly zavést či ne. Jestliže kraje, se kterými bylo zahájeno správní řízení, systém placení poplatků nezmění, ministerstvo vnitra na ně podle Peciny podá žalobu.

Hašek: Volby poplatky vyřeší

Právě i Jihomoravský kraj by v budoucnu mohl skončit u soudu, jestliže systém proplácení nezmění. Tamější hejtman Hašek však plánuje po lednové schůzi způsob hrazení poplatků změnit, a to třeba prostřednictvím slev či darovacími smlouvami. Případně si stěžovat u Ústavního soudu. To již ČSSD v minulosti udělala a regulační poplatky u nejvyššího soudu v zemi napadla. Neuspěla.

"Poplatky už nějakou dobu fungují a jasně se ukázalo, že se nesnížil počet návštěv u lékaře. Je jich naopak o pětinu více než v minulosti a za léky se utratilo 73 miliard korun, což nás řadí mezi evropské rekordmany," odmítl Hašek reguleační efekt poplatků.

                                                                                                                            www.parlamentnilisty.cz