Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Halíku, jste neznaboh. Nemluvíte za Církev, vrací Hájek úder za Klause

Halíku, jste neznaboh. Nemluvíte za Církev, vrací Hájek úder za Klause
zdroj: Mediafax

EXKLUZIVNĚ. Modernistický kněz Tomáš Halík v pátečním Právu ostře napadl prezidenta republiky Václava Klause za jeho pozitivní vztah ke Katolické církvi a nepřímo i vrcholné představitele Církve v ČR včetně arcibiskupa Dominika Duky, který je znám svými přátelskými vztahy s prezidentem.

Na Halíkova prohlášení reagoval pro ParlamentníListy.cz vicekancléř prezidenta Petr Hájek a Halíkův útok odsoudili i někteří katoličtí laikové.

Ateista či buddhista Halík nereprezentuje církev

„Už delší dobu rozumím tomu, proč se v médiích vedou diskuse o tom, zda kněz Halík není ve skutečnosti ateista, buddhista či něco podobného pouze krytý kněžskou sutanou. Jako hluboce věřícího katolického laika mě urážejí některého jeho teologické závěry, s nimiž se Církev ani v Čechách rozhodně neztotožňuje," řekl ParlamentnímListům.cz Petr Hájek.

„Pan Halík reprezentuje tu část Církve, která nesnese představu, že by se stát s Církví na něčem dohodl, a za své poslání má, že všechno, čeho bylo dosaženo, boří. Nejsem si jist, jestli je pan Halík jenom skrytý ateista, ale jistý jsem si tím, že Halík je diagnóza. Jeho ambice jsou vysoce politické, nikoli duchovní, a to po celý jeho život. Pan Halík se vždy skrývá. Tentokrát je zjevné, že pod rouškou útoku na prezidenta republiky, ve skutečnosti útočí na arcibiskupa Duku. V každém případě je nutné říct, že víme i od vysokých představitelů Katolické církve, že názor, který prezentuje kněz Halík, není názorem jejich a že kněz Halík není mluvčím Katolické církve, nýbrž pouze soukromou osobou," dodal vicekancléř prezidenta Hájek.

Klaus: je dobře, že Církev hájí tradiční hodnoty

Prezident se ve svém projevu na svatováclavské pouti pozitivně vyjádřil o církvi jako strážkyni tradičních hodnot a apeloval na to, aby byl její hlas slyšet. Také připomenul, že konstruktivní dialog státu a církve přinesl přijatelné řešení ve věci svatovítské katedrály.

„Nehoruji pro účast církve v každodenních politických půtkách, ale přimlouvám se za jasné a zřetelné ANO-ANO, NE-NE ve veřejných střetech o hodnoty a občanské ctnosti, které jsou ohrožovány falešnými proroky takzvaného pokroku a modernismu. Říkat to nahlas je nezbytné. Vím, že tak mnozí činí. Vím, že je Benedikt XVI. za mnohé své tolik potřebné konzervativní postoje terčem nevybíravých útoků. Doba, kterou žijeme, však má tolik nebezpečných rysů, že nechat ve veřejném prostoru dominovat jen oportunistické modernisty se nakonec vymstí všem. Jsme v době, kdy je nutno riskovat i nepochopení, kdy je nutno vystavit se daleko více než dříve nepříjemným střetům, jakkoli se zdá, že v nich má druhá strana momentálně převahu, zejména mediální," řekl zde Klaus, který narážkou na „oportunistické modernisty" mohl myslet právě Halíka.

Podle Halíka Klaus zneužil náboženskou slavnost

Podle katolického kněze Tomáše Halíka prezident politicky zneužil náboženskou slavnost. „Před několika lety se Klaus rozčiloval nad tím, že ve veřejnoprávní televizi je dán takový prostor bohoslužbě církve, která je něčím na způsob zahrádkářského spolku - tenkrát tam totiž nekázal; pokud by si ovšem církev a její představitele ochočil, mluvil by o ní medovým jazykem," řekl ve čtvrtek Právu Halík.

Celý článek na ParlamentniListy.cz