Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Hájkův web: Všichni se bojí komunistů, ale hrozbou zatím je něco jiného

Hájkův web: Všichni se bojí komunistů, ale hrozbou zatím je něco jiného
Vojtěch Filip, Miloš Zeman (vpravo) | zdroj: isifa/MAFRA/Michal Šula

Publicista Ladislav Zemánek píše ve svém článku pro server Protiproud bývalého vicekancléře Petra Hájka o tom, že komunistů se bát nemusíme, únor 1948 se prý určitě opakovat nebude a boj proti prezidentu Zemanovi je směšný. Nebezpečí spatřuje jinde.

Stále více se hovoří o tom, že komunisté jsou blíže a blíže moci a že spolu s plány prezidenta Miloše Zemana hrozí přechod k autoritativnímu režimu. Autor příspěvku je v tomto ohledu zcela klidný. KSČM podle něj v tuto chvíli nepředstavuje žádné větší riziko.

Šéfem strany je Vojtěch Filip, který spolu s Jiřím Dolejšem zastává umírněné - vedoucí - křídlo komunistů i stranický tisk Haló noviny. Označovat ho za stalinistický je podle Zemánka úsměvné. A reformistické KSČM se prý můžeme obávat zhruba stejně jako ČSSD. Navíc je zřejmé, že se "filipovci" své moci nehodlají vzdát.

Komunistů se bát nemusíme

Antikomunismus se podle Zemánka vyčerpal, a o to smutnější je, že se někdy stává jediným programem pravice, což je žalostně málo. "Antikomunismus má být integrální součástí mnohem širšího světonázoru, přirozeným postojem, který vyplývá z hlubokého, niterného přesvědčení. Nesmí přerůst v iracionální nenávist, nesmí se stát dogmatem, jež člověka zaslepí," píše autor.

Komunismus prý dnes zkrátka není tou největší hrozbou. "Komunisté – i ti čeští – jsou na vedlejší koleji. Pokrok a revoluce se vydaly trochu jinou cestou. Zvrhlý projekt Evropské unie (v širším měřítku pak tzv. nového světového řádu, NWO) je tím, s čím bychom měli bojovat v prvé řadě," tvrdí Zemánek. Bruselu se podle publicisty snaží rozkládat demokratický politický systém a také záruku nezávislosti - rodinu. Pokud se to podaří, bude stát moci lidi mnohem snáze ovládnout. A toho bychom se měli obávat namísto toho, že nastane další únor 48.

Zeman není hrozba

Irelevantní je prý i to, že návratu komunistů nahrává i prezident Miloš Zeman. "Zeman je totiž 'starý dobrý' levičák, jemuž je úchylná agenda moderní evropské levice cizí. Na rozdíl od havlistů, kterých ani v ČSSD není málo, si uvědomuje důležitost klasické politiky," oceňuje autor textu. "Boj za demokracii proti hnusnému putinovskému uzurpátoru Zemanovi je nejen v podání TOP 09 vskutku směšný. Křičí, aby sami nebyli odhaleni. A tak bychom především měli umět rozeznat skutečné nebezpečí. Jím ani KSČM, ani Zeman v současnosti není. Nebezpečí číhá jinde," uzavírá Zemánek.

Zdroje: