Dnes je středa 8. května 2024.
Počasí dnes 15°C Oblačno

Hádky, korupce, vydírání. Česká politika v evropském tisku

Hádky, korupce, vydírání. Česká politika v evropském tisku
zdroj: Mediafax

Po delší době se dostaly události české politiky na stránky zahraničních médií. Ta si všímají zejména tuzemské vládní krize. Českou politickou scénou totiž poslední dobou zmítají korupční i další skandály.

Zahraniční média o tuzemské politické scéně píší hůře, než kdy v minulosti. Výtah z jejich stránek učinil server Aktuálně.cz.

Rozvrat vlády

„Nová vláda je rozvrácena hádkami, před veřejností se odhaluje jako rukojmí obchodních zájmů a selhává při snaze uskutečnit své velkolepé sliby," zhodnotil situaci v české koalici třeba britský The Economist.

Vládní veletoče v České republice neopomíjí ale ani Slováci. "Nejhorší a nejvypjatější vládní krize, jakou za dvacet let měli, dokonale obnažila ránu, ze které česká demokracie nejvíc krvácí," píše deník Sme.

Všichni něco víme

Politické poměry v Česku negativně hodnotí ale i další evropská média, třeba ta německá. „V Praze je běžná následující praxe: Každý něco ví na toho druhého. Potom se nejen nemusí bát vydírání, ale může sám použít svůj materiál, aby vydíral ty druhé," rýpl do vosího hnízda Die Welt.

Na rozdíl od Němců a Slováků ale českou vládní krizi ignorují Poláci.  Deník Rzeczpospolita ale připomněl jiný aspekt tuzemské politiky. Konkrétně legendární Klausovo pero.  „Někteří čeští publicisté spekulují o tom, že prezidentova intervence do vládní krize měla odvrátit pozornost od podezření, že na tiskové konferenci v Chile ukradl pero," odlehčil situaci polský deník.