Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Gazdík v televizi otevřeně přiznal: Počkáme si, až se vláda znemožní

Gazdík v televizi otevřeně přiznal: Počkáme si, až se vláda znemožní
Petr Gazdík | zdroj: isifa/Lidové Noviny/Ondřej Němec

Ve středečních Událostech, komentářích se ukázalo, že Rusnokův kabinet má šanci přinejmenším u ČSSD a KSČM. Trvají sice na předčasných volbách, důvěru vládě ale nevyloučily. Podle Jiřího Pospíšila (ODS) by se pak stala kabinetem politickým a příslušné strany by za něj nesly zodpovědnost.

Ministr vnitra Martin Pecina věří, že Rusnokova vláda důvěru dostane. „Já si myslím, že důvěru dostaneme a pak že se parlament bude chtít rozpustit.“ Pecina očekává, že by současná vláda mohla vládnout do konce roku. „Já myslím, že nevládne proti vůli parlamentu,“ reagoval na námitku, že jde o vládu prezidenta, která nemá podporu mezi politiky. A dodal: „Vláda úspor skončila.“

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc zopakoval, že prioritou jsou předčasné volby. „Chceme udělat 17. července maximum pro to, abychom jich dosáhli.“ Pokud se sněmovna nerozpustí, nevyloučil podporu Rusnokově vládě. „My nechceme za každou cenu bourat něco, co může být funkční.“

Sobotka skončí jako kůl v plotě

Jiří Pospíšil, místopředseda ODS, na to prohlásil, že by se pak jednalo o vládu politickou, nikoli úřednickou. „Ve chvíli, kdy Rusnokův kabinet získá podporu ČSSD, tak se stává vládou sociální demokracie, která za ni nese politickou odpovědnost.“ Prezident Zeman se prý snaží stranu ovlivňovat a předseda Sobotka nakonec podle Pospíšila zůstane osamocen jako kůl v plotě.

Petr Gazdík z TOP 09 stejně jako Pospíšil vyloučil, že by strana dala vládě důvěru. „My budeme čekat, až se levicová Rusnokova vláda znemožní, a budeme čekat na naši příležitost.“ Opět zdůraznil, že se v současnosti bojuje o charakter české demokracie. „My tady bojujeme o parlamentní demokracii, ne o to, zda vládu sestaví ten nebo onen,“ dodal.

Zdroje: