Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Filip udeřil: My jsme se za svou minulost omluvili, církev za upálení Husa ne

Filip udeřil: My jsme se za svou minulost omluvili, církev za upálení Husa ne
zdroj: Mediafax

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Husák vyzval poslance KSČM, aby se zdrželi hlasování k zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, protože jsou podle Jana Husáka podjatí. To je irelevantní tvrzení a pan poslanec Husák to jistě dobře ví, vystupuje rozzlobeně šéf komunistů Vojtěch Filip.

Poslanec Husák tímto návrhem reaguje na možnou podjatost, kterou by podle něj při hlasování o „církevních restitucích“, mohli mít poslanci KSČM. „KSČM se nikdy nedistancovala od činů své předchůdkyně spáchaných na obyvatelstvu Československa, nikdy neodsoudila nesmyslné popravy nevinných osob, nikdy nepožádala občany o prominutí napáchaných chyb,“ konstatoval nedávno pro média Husák. Proto je prý evidentní, že s odnětím majetku církvím v 50. letech plně souhlasí a může ty činy i nadále krýt, shrnul důvody možné podjatosti Jan Husák.

Zloděj chce podle Husáka rozhodovat o tom, co se vrátí okradené oběti

Podle Jana Husáka to potvrzují slova během vystoupení poslance Miroslava Grebeníčka v rozpravě k restitučnímu zákonu. „Byla to jen snůška demagogických lží. Je to podobné, jako by zloděj chtěl rozhodovat o tom, co se vrátí oběti, kterou sám předtím okradl,“ shrnul Husák a dodal: „Vyzývám poslance KSČM, aby se celému národu omluvili a vzdali se práva hlasovat o zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.“