Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Evropa uzemnila nové Boeingy 737, v hangárech musí zůstat i v Česku

Aktualizováno: Evropa uzemnila nové Boeingy 737, v hangárech musí zůstat i v Česku
Boeing 737 MAX 8 vzlétá z letiště Václava Havla v Praze | zdroj: Profimedia

Chlouba americké letecké techniky, dopravní letoun Boeing 737 MAX, musí po dvou vážných haváriích do hangárů. Vyvolá to problémy v letecké dopravě.

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) v úterý pozastavila provoz letadel Boeing 737 MAX 8 a MAX 9. Ještě před tím pro tento nový typ boeingů zavřely oblohu některé letecké úřady na jiných kontinentech. A ve středu se k zákazu připojily také USA, domovský stát Boeingu.

„Vydáváme nouzové nařízení, kterým zakážeme všechny lety 737 MAX 8 a 737 MAX 9 a letouny spojené s touto řadou,” oznámil americký prezident Donald Trump.

Jsou to preventivní reakce na nedělní havárii Boeingu 737 MAX 8 v Etiopii, na jehož palubě zahynulo 157 lidí. A také na zřícení stejného modelu loni v říjnu v Indonésii, kdy zemřelo 189 pasažérů a členů posádky.

V obou případech se letouny zřítily po startu poté, co posádky měly problémy s výškou a rychlostí. Právě podobné znaky havárií vyvolávají obavy. Někteří experti mají za to, že za tragédiemi je komplikovaný software, k jehož obsluze nebyly posádky dostatečně proškoleny.

Boeing ve středu doporučil odstavit z provozu veškerá letadla generace MAX. Oznámil, že "zlepšuje software letové kontroly". Změny by podle firmy měly být připraveny k instalaci v nejbližších týdnech. 

Akcie společnosti se povážlivě propadají. Její hodnota klesla o víc než 20 miliard dolarů.

Česká letecká společnost Smartwings v úterý zastavila provoz všech svých sedmi Boeingů 737 MAX 8. Dva, které po vyhlášení zákazu letů (20.00 SEČ), mířily do Česka, se musely otočit.

Letecký provoz nad Evropou bude omezen, protože aerolinky nebudou v některých případech schopny své linky obsloužit jinými modely bez toho, aby část letů byla zpožděna nebo zrušena. V Evropě budou chybět stovky těchto letadel.

Boeingy 737 MAX jsou vyrobeny z kompozitních materiálů. Vyznačují se lomeným tvarem křídel a tichým i úsporným provozem. Na pravidelných linkách létají dva roky.

Zdroje:
ČTK, BBC