Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Estébáky dotujeme z daní. Z rozpočtu dostávají miliony

Estébáky dotujeme z daní. Z rozpočtu dostávají miliony
zdroj: tisková zpráva

Pohlaváři či důstojníci Stb. Za minulého režimu zničili životy tisíců lidí a jejich rodin, nyní si žijí na vysoké noze. Stát jim vyplácí štědré renty.

Zatímco političtí vězni se odškodnění dočkávají jen zřídka, bývalí příslušníci Státní bezpečnosti pobírají od státu desítky tisíc korun. Státní rozpočet pro ně každoročně vyčleňuje stovky milionů korun.

"Samozřejmě, že je nemravné, když dostávají rentu, vždyť mnozí z nich se specializovali na potírání vnitřního nepřítele," uvedl badatel Ústavu pro studium totalitních režimů Radim Schovánek pro Mladou frontu Dnes a dodal, že v roce 1990, kdy byla Státní bezpečnost rozpuštěna, měla 7 700 příslušníků.

Politický vězeň: Gauneři berou víc než já. Je to výsměch

S tím, že bývalí estébáci dostávají tučné renty nesouhlasí ani bývalý politický vězeň Vojtěch Klečka,  který v komunistických lágrech strávil  patnáct let. "Takže ti, co mě dostali za mříže, jsou na tom dnes s důchody lépe než já. Dříve ti gauneři žili z neštěstí druhých a teď jsou na tom opět dobře díky blbosti politiků, kteří jim ty renty po pádu totality odmávli. Je to výsměch všem, kteří kriminály a mučení nepřežili," uvedl v deníku.

Klasickým příkladem bývalého estébáka, který dnes těží ze státních rent, je Vladimír Paleček. Bývalý specialista StB používal při výsleších kruté metody nátlaků a kompromitoval též západní diplomaty. "Odměnou" za je ho nelidské chování mu jsou nyní tučné dotace.

Po zrušení Státní bezpečnosti Paleček navíc působil i jako člen BIS a nebyl sám, kdo z StB přešel do rozvědky a kontrarozvědky. Podle historiků takových "Palečků" pracuje nyní v policii, armádě i v dalších státních institucí bezpočet.

www.parlamentnilisty.cz

Předchozí článek

Sebevražedné myšlenky

Následující článek

Voda pro tělo