Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Elon Musk přeskočil Gatese a je po Bezosovi druhý nejbohatší na světě

Elon Musk přeskočil Gatese a je po Bezosovi druhý nejbohatší na světě
Elon Musk | zdroj: Profimedia

Šéf a zakladatel výrobce elektrovozů Tesla Elon Musk v pondělí předstihl spoluzakladatele Microsoftu Billa Gatese a je nyní druhým nejbohatším člověkem na světě. Devětačtyřicetiletému podnikateli pomohl prudký růst akcií jeho automobilky. 

V čele žebříčku se i nadále neohroženě drží ředitel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos, jak s odvoláním na svůj index miliardářů informovala agentura Bloomberg.

Index miliardářů agentury Bloomberg i seznamy nejbohatších lidí časopisu Forbes pracují s odhady. Vycházejí při nich z veřejně přístupných informací, jako jsou ceny akcií, nemovitostí, uměleckých děl a podobně. V miliardářském žebříčku Forbesu je Musk s udávaným jměním 110,5 miliardy dolarů na čtvrtém místě.

Díky růstu kurzu akcií Tesly se Muskovo jmění během jediného dne zvýšilo o 6,5 procenta, tedy o 7,2 miliardy, na 127,9 miliardy dolarů (2,8 bilionu Kč). Od začátku roku už stouplo o 100,3 miliardy dolarů.

Gatesův majetek činí podle Bloombergu aktuálně 127,7 miliardy dolarů. Byl by mnohem větší, kdyby známý filantrop nevydával tolik peněz na dobročinné účely. Bezos má podle odhadu Bloombergu k dispozici 182 miliard dolarů.

Musk a Bezos těží jako velkoakcionáři svých firem především z vývoje jejich obchodování na burze. Akcie Tesly v uplynulých 12 měsících zpevnily o 675 procent. Firma je navzdory poměrně nízkému počtu vyrobených vozů a jen skromnému zisku zdaleka nejdráže obchodovanou automobilkou na světě.

Zdroje: