Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Edward Snowden získal ruské občanství, povolán do války ale nebude

Edward Snowden získal ruské občanství, povolán do války ale nebude
Snowdenova kniha „Permanent Record: My Story“ | zdroj: Profimedia

Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden, který před téměř deseti lety zveřejnil utajované informace o americké elektronické špionáži, získal ruské občanství. Patřičný dekret podepsal prezident Vladimir Putin.

Devětatřicetiletý Snowden je jedním z více než sedmi desítek cizinců, kterým nyní úřady udělily ruské občanství. Výnos s jejich jmény byl zveřejněn na oficiálních vládních stránkách.

Edward Snowden je bývalý spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA). V roce 2013 zveřejnil utajované informace tajných služeb, jež mimo jiné dokládaly, že rozvědky sbíraly telefonní záznamy týkající se milionů Američanů.

Za vyzrazení těchto informací je v USA obviněn ze špionáže a krádeže, za což mu hrozí přes 20 let vězení. Od roku 2013 se před americkou justicí ukrývá v Rusku, které mu po jeho útěku ze Spojených států udělilo azyl.

Předloni mu ruské úřady daly povolení k pobytu na neomezenou dobu. Snowden tehdy prohlásil, že plánuje zažádat o ruské občanství a zároveň si chce ponechat to americké.

Někteří Rusové na dnešní zprávy o Snowdenově ruském občanství se žertem ptali, zda bude povolán k vojenské službě. Putin minulý týden vyhlásil částečnou mobilizaci, aby podpořil slábnoucí invazi na Ukrajině. „Bude Snowden odveden?“ napsala na telegramovém kanálu ruská propagandistka a šéfredaktorka státního zpravodajského kanálu RT Margarita Simonjanová.

„Nesloužil v ruské armádě, proto podle našich současných zákonů nespadá do kategorie občanů, která je nyní povolávána,“ řekl agentuře RIA Novosti Snowdenův advokát Anatolij Kučerena. Ruským agenturám rovněž sdělil, že Snowdenova žena Lindsay Millsová, která v roce 2020 porodila syna, také zažádá o ruské občanství. 

Zdroje: