Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Drahé potraviny děsí i politiky: Jen to nejnutnější. Bude hůř. Šetřím

Drahé potraviny děsí i politiky: Jen to nejnutnější. Bude hůř. Šetřím
zdroj: Mediafax

Nejen běžní občané, ale také někteří politici odchází z obchodů s potravinami po novém roce téměř v depresi. Důvod? Radikální zdražení komodit, jež je nutné nakupovat prakticky denně.

Vládní "škrtformy", zvýšené DPH a inflace zasahují peněženky Čechů každý den. Zdražení je totiž patrné zejména na základních potravinách, které kupují každodenně. "Banální" pochutiny typu mléko nebo vejce od nového roku podražily dokonce až o třicet procent. Řada Čechů tak má problémy vůbec vyjít se svou výplatou.

ParlamentníListy.cz zajímalo, jak se se skokovým zdražením vypořádávají poslanci. Právě ti jsou často kritizováni za to, že mají vzhledem k "obyčejným lidem" nebývale vysoké platy. Mají ale navzdory tomu i oni problémy vyjít s platem? Musí se na úkor nákupu potravin uskrovňovat v jiných oblastech?

Komunista Jiří Dolejš se už teď připravuje na to, že bude ještě hůř. "U sebe bych mluvil spíše o úsporách na horší časy, spotřebu omezuji na to nejnutnější," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec. Zhodnotil také vztah cen a rostoucí inflace. "Průměrný cenový index samozřejmě neodrazí životní náklady domácností s podprůměrnými příjmy.  Ty rostou rychleji než inflace," vysvětlil poslanec KSČM.