Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Dočká se Česko vánice s rekordními přívaly sněhu?

Dočká se Česko vánice s rekordními přívaly sněhu?
zdroj: tisková zpráva

Už v noci na středu zasype Moravu sníh, meteorologové proto vydali výstrahu. Napadnout by mělo až 15 centimetrů nového sněhu. Ještě daleko větší přívaly ovšem předpovídají meteorologické modely na konec týdne.

Silné sněžení by mělo zeslábnout ve středu odpoledne. Od pátku má pak sněžit v celé republice - a možná se dočkáme i rekordních hodnot, pokud jde o srážkové úhrny.

Výstraha platí od úterních 22:00 do středy 15:00, pod vrstvu sněhu zapadnou kraje Moravskoslezský, Olomoucký, Zlínský a Jihomoravský. "Předpokládáme, že po dobu platnosti výstrahy místy napadne 10 až 15 centimetrů nového sněhu," uvedl ústav. Počasí bude ovlivňovat rozsáhlá tlaková níže, která se bude přesouvat z Itálie k severovýchodu.

Od pátku do neděle pak husté sněžení zasáhne většinu republiky. Místy se mohou vyskytovat i sněhové jazyky a závěje, upozornil ČHMÚ. Podle amerického modelu GFS čeká zejména Čechy kalamita nevídaných rozměrů a sněžit by mohlo nepřetržitě až do úterý.

Například pro Prahu předpovídá model už třetí den 30-50 milimetrů srážek od pátku do pondělního večera. Pokud by předpoklady vyšly, může jít i o více než půl metru čerstvého sněhu, což Pražané neznají. Podobně intenzivní sněžení má zasáhnout celé Čechy.

Na Moravě a ve Slezsku se přechodně vyskytnou mrznoucí srážky. Zejména řidičům proto meteorologové doporučují nevyjíždět bez zimní výbavy a bedlivě sledovat zpravodajství. Při cestách na hory by pak motoristé neměli zapomenout ani na sněhové řetězy.

Už i meteorolog Michal Žák v České televizi připustil, že jen během pátku může v Česku připadnout až třicet centimetrů nového sněhu. Varování vydá ČHMÚ zřejmě ve čtvrtek.

Až do konce týdne by se nejvyšší denní teploty měly pohybovat kolem tří stupňů pod nulou, na Moravě v pátek a v sobotu kolem nuly. V noci může přituhnout až k minus osmi stupňům.