Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Docela jako živý: Indický chrám bude při obřadech používat robotického slona

Docela jako živý: Indický chrám bude při obřadech používat robotického slona
Mechanický slon pro chrámové slavnosti | zdroj: twitter.com/PetaIndia

Obřadů v jednom z chrámů v indickém státě Kérala se bude namísto živých zvířat účastnit mechanický slon v životní velikosti. Tato iniciativa je součástí závazku představených svatyně v okrese Triššúr přestat používat při slavnostech živá zvířata.

Jak napsala stanice BBC, robotického slona chrámu věnovala indická pobočka organizace na ochranu zvířat PETA a herečka Párvatí Thiruvothuová.

„Jsme nesmírně šťastní a vděční za tohoto mechanického slona, který nám pomůže provádět naše rituály a slavnosti bez krutosti. A doufáme, že i další chrámy budou uvažovat o nahrazení živých slonů pro rituály,“ uvedl podle stanice CNN hlavní duchovní chrámu Rádžkumár Nambúthiri.

Mechanický slon je podle listu Indian Express vysoký přes tři metry, váží 800 kilogramů a je vyroben ze železného rámu. PETA na svém twitteru zveřejnila video robotického zvířete. 

Sloni hrají ve státě Kérala důležitou roli při chrámových slavnostech, jsou při tom spoutaní, osedlaní a nazdobení, upozornila stanice BBC, podle níž se v tomto indickém regionu nachází asi pětina ze zhruba 2500 slonů, kteří žijí v Indii v zajetí.

Ochránci zvířat už léta upozorňují na znepokojivé zacházení s těmito chobotnatci. Indické Středisko pro výzkum práv zvířat (Centre for Research on Animal Rights) informovalo nedávno o zvýšené úmrtnosti těchto savců. Za posledních pět let podle něj uhynulo v Kérale 138 slonů, kteří žili v zajetí.

Organizace PETA tento týden uvedla, že vystavování živých slonů extrémně hlasitým zvukům během festivalů je kruté, a vyzvala všechny chrámy ve státě, aby začaly používat realisticky vypadající mechanické slony. CNN s odvoláním na ochránce zvířat píše, že zvířata jsou podrobována krutým trestům a bití.

profimedia-0001679640 Vyzdobení sloni jsou součástí tradičních indických slavností | zdroj: Profimedia

Zdroje: