Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Do prezidentských voleb pustilo ministerstvo vnitra devět uchazečů, dvanáct jich odmítlo

Do prezidentských voleb pustilo ministerstvo vnitra devět uchazečů, dvanáct jich odmítlo
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Budoucím prezidentem se stane jeden z devíti kandidátů, které dnes k volbám zaregistrovalo ministerstvo vnitra. Novinářům to oznámil náměstek ministerstva Petr Vokáč. Nechybí mezi nimi žádný z adeptů, které favorizují předvolební průzkumy. Při dvou předchozích přímých volbách hlavy státu si lidé mohli vybírat také z devíti kandidátů.

O Hrad se podle registračních rozhodnutí utkají bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, bývalá rektorka Danuše Nerudová, bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel, prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová, odborový předák Josef Středula a bývalý rektor Tomáš Zima. Ministerstvo odmítlo registrovat například podnikatele Tomáše Březinu, Karla Diviše a Karla Janečka, úřad jim neuznal část podpisů voličů.

Registraci 12 z 21 přihlášených uchazečů ministerstvo odmítlo zejména kvůli tomu, že nedodali podpisy na podporu své nominace v zákonem předepsaném minimálním počtu, jímž je deset senátorů, 20 poslanců nebo 50 000 řadových občanů. Odmítnutí kandidáti se budou moci do 30. listopadu odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu. Soud má podle Vokáče na rozhodnutí 15 dnů, Státní volební komise by tak měla zaregistrovaným kandidátům vylosovat volební čísla v rozmezí od 1. do 16. prosince.

Nejblíže minimálnímu požadovanému počtu byl Diviš, jemuž z 63 210 podpisů ministerstvo po kontrole chybovosti uznalo 49 884 platných. Janečkovi vnitro započítalo ze 74 208 podpisů 48 091, Březinovi ze 65 911 podpisů 45 894. Aktivista Pavel Zítko z Kadaně, který tvrdí, že předložil minimálně požadovaných 50 000 podpisů, jich po překontrolování petičních listin dodal pouze 15 589.

Hlavně pro nedostatek podpisů nebyli zaregistrováni podnikatelka a někdejší místostarostka Prahy 8 za ODS Terezie Holovská, která neúspěšně kandidovala na prezidentku i před pěti lety, další neúspěšný adept z prezidentských voleb 2018 Libor Hrančík z Olomouce nebo šumperská invalidní důchodkyně Anna Kašná, která se neúspěšně pokoušela kandidovat na prezidentku v roce 2013. Jen dva senátorské podpisy na podporu své kandidatury dodal podnikatel a zakladatel Krtkova světa Josef Roušal. Vyřazeni byli Roman Lalik z Mostu, Václav Hačecký z Kolína, Roman Hladík z Neratovic a Jiří Horváth z Desné na Jablonecku. Ministerstvo dostalo 22 přihlášek, Milan Tomeček z Přerova ji dodal ale až 10. listopadu, tedy dva dny po zákonném termínu a jeho přihláška byla vyřazena rovněž.

Největší šance na vítězství mají podle průzkumů bývalý představitel armády a NATO Pavel a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Nerudová, kteří kandidují s podporou občanů, a také expremiér a předseda hnutí ANO Babiš, kterého podpořili jeho poslanci.

Zaregistrovanými kandidáty jsou opět Fischer (nezávislý) a Hilšer z klubu Starostů, kteří se o úřad hlavy státu neúspěšně ucházeli už před pěti lety. Oba kandidují s podporou kolegů z horní parlamentní komory, Fischer měl i nominační podpisy poslanců.

Lidé budou moci v prvním volebním kole, které bude 13. a 14. ledna, volit také předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů Středulu. Mezi kandidáty zůstali také poslanec SPD Bašta, bývalý rektor Karlovy univerzity Zima a prezidentka občanského sdružení Česká asociace povinných, které se zabývá dluhovou problematikou, Rohanová. Ministerstvo se ji rozhodlo zaregistrovat i přes to, že její nominaci podpořilo 20 bývalých poslanců ČSSD, KSČM, SPD a ANO. Kandidátní listinu totiž podala už loni 21. října, tedy v poslední den, kdy ještě měli mandát.

Neúspěšní zájemci o účast v prezidentských volbách plánují odvolání

Uchazeči o post prezidenta podnikatelé Karel Diviš, Karel Janeček i Karel Březina se proti rozhodnutí ministerstva vnitra odvolají. Sdělili to médiím. Úřad Divišovi uznal 49 884 podpisů, Janečkovi 48 091 a Březinovi 45 894, potřebovali jich minimálně 50 000. Soud se bude zřejmě muset zabývat odvoláním i dalších kandidátů.

„Nesouhlasí nám celkový počet odevzdaných podpisů,“ zdůvodnil Diviš chystané odvolání k Nejvyššímu správnímu soudu. Ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jírovec dnes na tiskové konferenci řekl, že Diviš odevzdal petici s 63 210 řádky, po odečtení škrtnutých a neúplných řádků bylo ke kontrole odevzdáno 61 438 podpisů. Diviš ČTK řekl, že těchto podpisů ale na úřad odevzdal 61 600, a rozdíl by mu tedy stačil na splnění zákonné podmínky.

Úřad z odevzdaných podpisů vybral kontrolní vzorek, v něm zjistil chybovost téměř 18 procent. V druhém kontrolním vzorku byla chybovost skoro 20 procent. Divišovi proto podle zákonných výpočtů započítal necelých 50 000 podpisů, pro registraci mu chybělo 116 podpisů.

Janeček v reakci, kterou ČTK poskytla jeho mluvčí Nikol Klevcovová, uvedl, že odevzdal více než 73 000 podpisů, které se svým týmem poctivě procházel. „Nečitelné či špatně vyplněné podpisy jsme předem vyřadili,“ uvedl. Úřad mu ale po kontrole uznal jen lehce přes 48 000 podpisů. „Takto vysokou chybovost nelze statisticky dost dobře vysvětlit,“ poznamenal Janeček. „Situaci zanalyzujeme a věřím, že najdeme příčinu. Každopádně se odvolám a v zákonné lhůtě požádám o přezkoumání,“ doplnil.

I Březina se chce odvolat. „Zprávě o vyřazení nerozumím, nechápu, nesouhlasím. Nemám co dodat. Odvolávat se budu,“ napsal České televizi.

Odvolání naznačil také další z odmítnutých kandidátů, aktivista Pavel Zítko. Na facebooku napsal, že se bude soudit a vyzval příznivce, aby mu přispěli na právníky. Podle ministerstva vnitra Zítko předložil jen 15 589 podpisů, úřad proto ani nekontroloval jejich chybovost.

Termín na podání odvolání mají kandidáti do poloviny příštího týdne.

Babiš se do konce roku debat nezúčastní, strategii na leden teprve bude řešit

Předseda opozičního hnutí ANO a uchazeč o post hlavy státu Andrej Babiš se do konce roku nezúčastní žádné debaty prezidentských kandidátů. Strategii pro leden teprve s týmem bude řešit, sdělil dnes na dotaz ČTK.

Babiš doplnil, že chodí do debat s občany. „Takže kdo chce se mnou debatovat, rád ho uvidím,“ dodal. Dnes například bývalý premiér navštěvuje Napajedla a Luhačovice ve Zlínském kraji, příští týden Stříbro či Mladou Boleslav.

Místopředsedkyně ANO Alena Schillerová novinářům řekla, že jde o Babišovo rozhodnutí. Zdůraznila, že jeho názory jsou dostatečně známé. „Byl to ministr financí, úspěšný premiér i v té těžké covidové době. Všichni vědí, co si myslí a jakou politiku prosazuje. Pro něj je nejpodstatnější být mezi lidmi a debatovat s nimi,“ uvedla.

Kromě televizních debat se Babiš nezúčastní například ani on-line diskuse s žáky a studenty, která se pod názvem Zavolíme uskuteční 1. prosince. Svou neúčast omluvil pracovními důvody. Dosud také jako jediný z favorizovaných kandidátů nepotvrdil účast v lednové superdebatě České televize (ČT).

ČT v pondělí nabídla televizím Nova a Prima uspořádat společnou Národní prezidentskou debatu se společnou dramaturgií i zastoupením moderátorů všech tří médií. Obě soukromé stanice to ale odmítly s odkazem na rozdílné pojetí debat a odlišné dramaturgické přístupy. 

Zdroje: