Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Divoké historky ostravské. ANO z kola ven

Divoké historky ostravské. ANO z kola ven
ANO v čele s Tomášem Macurou i přes vítězství v Ostravě musí do opozice | zdroj: Isifa.com

Předvolební i povolební situace ve třetím největším městě republiky, v Ostravě, byla pořádně zamotaná. Výsledek je po několika peripetiích jasný - vládnout bude dál ČSSD, i když volby nevyhrála. A její populární primátor Kajnar skončil v propadlišti dějin.

V posledním období vedla Ostravu velká koalice ČSSD a ODS. Opozici tvořilo místní hnutí Ostravak, které posledně skončilo na třetím místě.

Primátorem byl osm let sociální demokrat Petr Kajnar. Po vnitřních sporech ho strana vyloučila a on letos kandidoval pod značkou Ostravské fórum, ale nedostal se ani do zastupitelstva. Podobně skončil zdejší lídr ODS a Kajnarův náměstek Dalibor Madej, který tentokrát vsadil na novou značku Toryové. Ani on už v zastupitelstvu není. ODS tam sice zůstala, ale pětiprocentní hranici překonala jen velmi těsně.

Volby vyhrálo hnutí ANO vedené Tomášem Macurou, druhá skončila ČSSD, kterou do voleb vedl starosta městského obvodu Poruba Lumír Palyza. Třetí bylo hnutí Ostravak podnikatele Lukáše Semeráka a za nimi skončili komunisté.

Hnutí ANO zahájilo po volbách rozhovory s ČSSD, ale měli rozsáhlé, především personální požadavky. Předseda Babiš navíc přes média vzkázal, ať raději s ČSSD do koalice nejdou.

Paralelně jednal lídr ANO Macura také s Ostravakem. Sociální demokraté, jimž Macura ukončení jednání údajně oznámil strohou sms, plakali.

A nakonec se domluvili. Tedy sociální demokraté, Ostravak a KSČM. Radu vytvoří spolu a primátorem bude sociální demokrat Palyza.

ANO tak skončilo mimo hru.

Zdroje:
Vlastní