Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Děsivá předtucha Dufka: Vláda chce reformou důchodů nakrmit banky

Děsivá předtucha Dufka: Vláda chce reformou důchodů nakrmit banky
zdroj: Mediafax

Vláda trvá na své důchodové reformě proto, aby pomohla bankám k dalším penězům, tentokráte k těm, které leží v důchodovém systému. ParlamentnímListům.cz to řekl předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Reagoval tak na ironii ministra financí Miroslava Kalouska, podle kterého odbory jednají stylem "navrhni si, co chceš, my to stejně odmítneme".

Vládní koalice ve středu v Poslanecké sněmovně v prvním čtení prohlasovala svojí důchodovou reformu. ČSSD už se dala slyšet, že bude-li po této koalici vládnout ona, reformu změní. Svůj trvalý nesouhlas s ní dávají najevo i odbory.

"Sotva jsme ustoupili odborům a sociální demokracii a udělali z druhého pilíře dobrovolné spoření, vystoupili s tím, že celý tento pilíř je špatný," glosoval Kalousek přístup levice a odborů k důchodové reformě z pera vládní koalice. Odboráři podle něj jednají stylem "navrhni si, co chceš, my to stejně odmítneme".

Důchodový účet oddělit od státního rozpočtu

Takové tvrzení se nelíbí předsedovi Asociace samostatných odborů Bohumíru Dufkovi. „Já jsem přesvědčen, že návrhy, které předkládaly odbory, byly relevantní tomu, co by se dalo odsouhlasit. Otázka a hlavní problém je, jestli se shodujeme ve filosofii. Dám takový příklad. Já jsem přesvědčen, že má-li rozpočet fungovat vyrovnaně, musí z něj být odděleny některé činnosti, které do něj nepatří. Za prvé, měl by být od státního rozpočtu oddělen systém zdravotního pojištění," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz odborář.

Celý článek na ParlamentniListy.cz