Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Jak zakázat komunisty?

Jak zakázat komunisty?
zdroj: Mediafax

Vraťte to vnitru k dopracování, vyzývají iniciátoři pozastavení činnosti KSČM kabinet Petra Nečase. Ten by se měl zabývat analýzou, která hodnotí možnosti a případný úspěch při pokusu KSČM rozpustit.

Analýza sama je dosud neveřejná, což by se prý mělo změnit po projednání kabinetem. Podle informací Lidových novin ale její výsledek pro skupinu senátorů a poslanců, toužících postavit současnou KSČM s jejím názvem a hlásanými názory mimo zákon, nevyznívá vůbec dobře. Vláda by prý při případném pokusu KSČM rozpustit pravděpodobně neuspěla.

Podle zákonodárců TOP 09 ale poněkud neuspěli spíše experti ministerstva vnitra, kteří jsou jak ve východiscích k zákazu komunistů, tak i analýze potřebných nástrojů poněkud mimo.

Raději si najměte právníka

"Seznámil jsem se s tím důkladně, zřejmě důkladněji, než očeekávali sami autoři analýzy, a považuji ji za velmi problematickou," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec a právník Stanislav Polčák.

Dokument prý vychází z pilířů, které Nejvyšší správní soud stanovil pro rozpuštění strany. To ale skupina poslanců a senátorů vůbec nepožaduje. Naopak, zákonodárci hovoří o pozastavení činnosti s tím, že by Nejvyšší správní soud měl umožnit komunistům nápravu. Jinými slovy nic víc než jasné distancování se od předlistopadovéhho období a změnu názvu poslanci a senátoři nepožadují.

Celý článek na ParlamentniListy.cz.