Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Daňová reforma Kalouska? Podnikatele dostane do hrobu, tvrdí Mládek

Daňová reforma Kalouska? Podnikatele dostane do hrobu, tvrdí Mládek
zdroj: Mediafax

Změny v oblasti daní a pojistného mají za cíl ulevit daňovým poplatníkům i státu v administrativních nákladech a firmám také snížit náklady na práci.

Zatímco stínový ministr financí Jan Mládek na daňové reformě nevidí z hlediska podnikatelů a živnostníků nic dobrého, pro šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka jde o pozitivní krok.

Reforma daňového systému stojí na třech pilířích - reformě daňového procesu, zdaňování příjmů i majetku a institucionální reformě. Už od 1. ledna tohoto roku platí nový daňový řád, nahrazující zákon o správě daní a poplatků, který má zefektivnit daňový proces. Po něm přijde na řadu nový zákon o daních z příjmů, který má zefektivnit zdaňování příjmů, a zavedení Jednotného inkasního místa, jež má po sloučení a restrukturalizaci správy daní a pojistného značně ulehčit administrativě.

Od pravicové koaliční vlády se logicky očekává, že při daňové reformě musí myslet na to, jak co nejvíce vyjít vstříc podnikatelům a živnostníkům. A nejde jen o výši daní či odvodů pojistného. „Živnostníkům by více než nižší daně pomohlo snížení byrokracie či zjednodušení daňového přiznání," říká pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Tady je trumfem jeho strany plánované zavedení Jednotného inkasního místa.

Celý článek na ParlamentniListy.cz