Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Čtěte, zda vám budou po volbách vládnout ČSSD s Kalouskem

Čtěte, zda vám budou po volbách vládnout ČSSD s Kalouskem
Miroslav Kalousek | zdroj: Mediafax

V poslední době se začínají objevovat spekulace a náznaky, že by po sněmovních volbách mohla vzniknout koaliční vláda ČSSD a TOP 09. ParlamentníListy.cz se proto dotázaly předáků obou stran, zda mohou společné vládnutí obou stran vyloučit.

O možné povolební spolupráci ČSSD a TOP 09 se spekulovalo kupříkladu s ohledem na dění v Ústavu pro studium totalitních režimů. Komentátor Reflexu Bohumil Pečinka například napsal, že vlažným postojem k „převratu“ v Ústavu pro studium totalitních režimů v režii ČSSD si Karel Schwarzenberg umetá cestičku pro povolební spolupráci ČSSD a TOP 09.

„Obzvlášť trapnou roli v celé aféře sehrál Karel Schwarzenberg a TOP 09, která se přidala na stranu iniciátorů převratu. Nejdříve topka vyslala do rady archivářku Benešovou, která už před lety podepsala petici proti vzniku ÚSTR. Následně začala zákulisní jednání představitelů TOP 09 a „OH“ (Občanské hnutí-pozn.red.) křídla v sociální demokracii. Výměnou za jmenování historika Hazdry prvním náměstkem pak představitelé „topky“ celou věc posvětili...Leckdo také pochopil, že něco jiného je ´kníže z plakátu´ a něco jiného zájmově ukotvený politik s vazbami na část bakalovské ČSSD, které se mohou hodit po příštích volbách. Volební kampaň zřejmě začala,“ napsal Pečinka.

Chystá se TOP 09 do vlády s ČSSD?

„Jestli je to nějaká snaha si vybudovat pozice uvnitř sociální demokracie pro příští jednání po volbách, to těžko odhadnout, ale není to vyloučeno,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Je věcí TOP 09, že se k tomu nevyjadřuje. Pak můžeme spekulovat, jestli je to proto, že se už chystá do vlády se sociální demokracií. Také to může být jen taktika se do toho nemontovat a těžit, že dvě strany se hádají a TOP 09 je mimo to. Skutečné úmysly jsou ale tajemstvím. Ale že by TOP 09 chtěla být v další vládě, ať bude jakákoliv, to je evidentní. Nejde o nic překvapivého. To je takové to lidovecké: Budeme nejmenší, ale důležití,“ míní předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera. Stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek v České televizi koalici s ČSSD rovněž nevyloučil.

ParlamentníListy.cz proto tedy přímo oslovily předáky ČSSD a TOP 09, zda by pro ně byla přijatelná povolební vládní či tichá spolupráce ČSSD s TOP 09, nebo zda je to pro ně naprosto vyloučeno. Především v ČSSD se ozvalo dost hlasů, které možnou koalici a vládní spolupráci jasně odmítly. Nemálo hlasů v obou stranách bylo ale relativně opatrných s tím, že rozhodnou až voliči a společnou koalici rezolutně neodmítly.

Zdroje: