Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Čtěte, kolik členů má strana Peake. A jak lidé utíkají z ODS

Čtěte, kolik členů má strana Peake. A jak lidé utíkají z ODS
Karolína Peake | zdroj: Mediafax

Aktuální informace potvrzují trend posledních let, že největší politické strany prý nemají stabilní členské základny. Přicházejí každým rokem o stovky členů. Důkladně se tomuto jevu věnuje server iDNES.cz. S největším úbytkem se prý potýká ODS a KSČM. Z přibývajících členů se může radovat hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše.

Tento trend ukázaly letošní úhrady členských poplatků. U většiny stran je členové musí zaplatit do konce března. iDNES.cz dále píše, že v absolutních číslech vůbec nejvíce členů za rok pozbyla komunistická strana. Oproti loňsku ukončilo členství 3 263 lidí. Poměrem k členské základně prý ale nejde o nejvyšší procento. Z tohoto pohledu pozbyla nejvíce ODS. Odešlo z ní 12 procent lidí a strana má nyní 21 578 členů.

Řady občanských demokratů byly nejpočetnější v roce 2009, kdy strana čítala 31 624 členů. Naopak nejslabší základnu měla v roce 1998, kdy občanských demokratů bylo 16 189. "Je pravidlem, že největší nárůst počtu členů ODS zaznamenávala v letech, kdy se konaly parlamentní volby a těsně po nich," objasnil mluvčí ODS Jiří Sochor.

Ze stran s vlastním poslaneckým klubem prý mají kladnou bilanci jen Věci veřejné. Jejich mluvčí Petra Slavíková pro iDNES.cz uvedla, že oproti loňsku mají o 30 lidí více.

Novým stranám členové přibývají

Nárůst členů dále prý hlásí Paroubkovi Národní socialisté-LEV 21. Ke konci dubna loňského roku měla strana 874 členů, nyní je to zhruba patnáct set. "Nepřipadá mi to nijak dramatické u strany, která je nová. Samozřejmě pracujeme dál na tom, aby k nám lidé chodili," komentoval statistiku Jiří Paroubek. Kandidátku do sněmovních voleb chce však strana skládat i z nestraníků.

Straně LIDEM se zhruba za rok existence podařilo získat 205 lidí a dalších 12 jich na udělení členství čeká. V Parlamentu přesto zůstává nejmenším politickým uskupením a podle iDNES.cz slábne i její vliv ve vládě, neboť postupně přišla o dvě ministerská křesla. "Neděláme žádné nábory, inzeráty, ani žádné velrybaření, přesto se nám hlásí stále noví lidé, které průběžně schvalujeme. Děkuji proto všem, kteří mají stále odvahu jít do politiky v atmosféře všeobecně nenakloněné k politické aktivitě," řekla iDNES.cz k přijímání nových členů vicepremiérka Karolina Peake..

Zdroje: