Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Co teď čeká ODS? Hrozí rychlý a totální nářez, míní politologové

Co teď čeká ODS? Hrozí rychlý a totální nářez, míní politologové
Petr Nečas | zdroj: isifa/MAFRA/PETR TOPIČ

Předseda vlády Petr Nečas končí. Co teď bude dál s jeho ODS? Ještě před oznámením předpokládaného konce premiéra ParlamentníListy.cz oslovily politology s dotazem, co teď čeká ODS jak v případě předčasných voleb, tak voleb řádných za rok. V obou případech to nevypadá růžově: V brzkých předčasných volbách by občanští demokraté "vybouchli" tak, že by se nemuseli ani dostat do sněmovny.

Odstupující předseda vlády Petr Nečas po včerejším jednání koaličních špiček uvedl, že tento týden sesoučasná koalice pokusí najít jméno nového premiéra, který by našel důvěru 101 poslanců ve sněmovně. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík vyjádřil názor, že nový premiér by měl vzejít z ODS. Jeho stranický šéf Karel Schwarzenberg ve vysílání ČT uvedl, že pokud se pravicová koalice neshodne, budou nové volby. Podle informací ČT by v případě nedohody koalice na jménu nového premiéra  mohlo hned příští týden přijít na řadu hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny. Analytik Hospodářských novin Jindřich Šídlo nepředpokládá, že by koalice dala dohromady 101 hlasů pro vládu s novým premiérem. 

„To, co mně přijde jako varovné, je, že pro koaliční představitele je dostačují, pokud by se podařilo dohodnout na jméně jiného předsedy vlády a pokračovalo by se víceméně ve stejné sestavě dál. To znamená, že by dali vědět, že to je jen věcí premiéra. Další věc, která s tím souvisí, je neochota zabývat se tím, že nejde o selhání jednotlivců, ale selhání systému,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Kdyby však podle něj všechno skončilo jenom tím, že padne vláda a přijde kabinet nový, a pojede se dál, aniž by se vedla diskuse o tom, jakým způsobem jsou kontrolovány tajné služby nebo kde začíná a končí korupce v politice, tak by celý příběh posledních dní byl zbytečný.

Bude mít problém se dostat do sněmovny, pokud...

Míní ale, že tato kauza zcela jistě zasáhne ODS jako parlamentní stranu; bude to totiž mít nyní u svých voličů hodně těžké.

„Pokud by byly předčasné volby a pokud by jedinou reflexí ODS bylo to, že se zbaví svého premiéra a jinak ty všechny kroky, které on učinil, bude mít tendenci zamlžit, pokrýt nebo obhajovat, tak bude mít ODS velký problém se vůbec dostat do Poslanecké sněmovny,“ zdůraznil Jelínek.

V tuto chvíli je tak podle něj potřeba od politických reprezentantů především reflexe toho, jakým způsobem se dodržují zákony a jakým způsobem tady fungují pravidla.

„Toto je ale věc, kde má prioritní odpovědnost v tom posledním období právě Občanská demokratická strana. Takže já bych očekával od jejích předáků nejenom úvahy o tom, kdo tu stranu povede do voleb, ale i s jakým programem a jak budou reflektovat to, v jakém stavu je tady naše země. Když to reflektovat nedokáží, tak ta strana zažije u voleb 'voličský nářez' a bude jedno, jestli v předčasných nebo v řádném termínu,“ zahrozil Jelínek.

Kam povedou nitky od Rittiga a Janouška?

Podle něj navíc i hrozí, že se objeví na ODS ještě něco nového. „Tady máme ještě ne úplně odhalený osud zadržených peněz a nevíme, jak a kam povedou nitky lobbistů Rittiga a Janouška. A to je jedna ze zásadních věcí. Tyto klientelistické vazby na lobbisty – možná až dokonce mafiánských struktur do světa politiky - jsou totiž důležité. My ale zatím nevíme nic jiného, než že policie zadržela spousty dokumentů a peněz. Až ale dojde k roztřídění těch dokumentů a identifikování těch peněz, no tak v tom okamžiku to může mít vážné dopady na politické aktéry, kteří s tím mají něco společného. Je ale dost pravděpodobné, že spousta nitek povede právě k politikům ODS. Tady se pak může ukázat ještě mnohem větší a zásadnější problém, který vstoupí do politického života a předvolební kampaně,“ vysvětlil.

Nebagatelizovat a nevyrábět zákony na objednávku

„To se těžko radí. Hlavně nebagatelizovat současné kauzy a uvědomit si, že možná ještě něco vážnějšího na pozadí policejního zásahu přijde, pokusit se reflektovat to, v jakém stavu je vláda a instituce této země, nahlížením na dodržování zákonů, včetně toho, jestli se tady nevyrábí některé zákony (třeba penzijní reforma či církevní restituce) na objednávku některých konkrétních skupin, tzn. klientelistickou formou. A v okamžiku, kdy by tato sebereflexe do této strany přišla s dlouhodobými cíli a hodnotami a idejemi a kdyby se k tomu podařilo ještě najít budoucí lídry, kteří nejsou přímo svázáni s těmito událostmi posledních měsíců a let a nemají tendenci ty události bagatelizovat, tak při kombinaci této inventury v souladu s programem by mohla mít ODS ještě jakžtakž šanci. Ale popravdě řečeno: Nabídka občanských demokratů je už podle mne vyčerpaná a nejsou ani lídři, kteří by dokázali symbolizovat úplně nový způsob stranického fungování. Jsem i skeptický v tom, jestli vůbec tato strana nějaké sebereflexe je schopna,“ dodal Jelínek.

Zdroje: