Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Co hrozí Michalu Haškovi na volebním sjezdu ČSSD?

Co hrozí Michalu Haškovi na volebním sjezdu ČSSD?
Michal Hašek | zdroj: Mediafax

Blížící se březnový sjezd ČSSD nebude mít hlavní náboj v rozhodování o předsedovi, jak tomu bylo při předchozím, ale ve volbě statutárního místopředsedy strany. Michala Haška v ní s velkou pravděpodobností vyzve Lubomír Zaorálek. Jeho zvolení by posílilo pozici stávajícího předsedy Bohuslava Sobotky, jemuž je druhý muž strany velkým rivalem.

Před dvěma roky se v Brně utkali o post předsedy ČSSD Bohuslav Sobotka a Michal Hašek a jejich souboj skončil vítězstvím prvního jmenovaného. Po dvou letech se sjedou delegáti do Ostravy, aby tam ve dnech 15. a 16. března rozhodli o novém vedení strany. Budou volit s vědomím, že vybraná sestava povede ČSSD do parlamentních voleb a s předpokladem, že pro příští čtyři roky bude z vládní pozice určovat směřování země.

Sociální demokracie je vítězem všech posledních voleb – parlamentních, krajských i senátních, i když v prvním případě jí to nebylo k převzetí vlády vůbec nic platné. Vzhledem k jejím dlouhodobým předvolebním preferencím se dá předpokládat, že na sjezdu zvolený nový či staronový předseda bude příštím premiérem. Téměř jistě se jím stane Bohuslav Sobotka, s nímž se tentokrát Michal Hašek do křížku nepustí.

Přitom pozici Michala Haška mohlo posílit zvolení expředsedy ČSSD Miloše Zemana prezidentem, neboť je vnímán jako člověk nové hlavě státu bližší. „S Milošem Zemanem jsem komunikoval, komunikuji a hodlám tak činit i nadále bez ohledu na sjezd ČSSD. Na březnový sjezd do Ostravy ale pojedu s tím, že podporuji Bohuslava Sobotku ve volbě předsedy, sám hodlám opět kandidovat na prvního místopředsedu,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Michal Hašek.

Zdroje: