Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Člen NERVu Kohout: Vládě jsme ukázali, kde šetřit. Nulová odezva

Člen NERVu Kohout: Vládě jsme ukázali, kde šetřit. Nulová odezva
zdroj: Mediafax

Pololetní údaj o státním rozpočtu nevypadá vůbec růžově. Pokud se v dalších šesti měsících příjmy nezlepší, mohlo by chybět až šedesát miliard korun. Je možné, že ministr financí Miroslav Kalousek bude nucen dále škrtat ve výdajích.

Pavel Kohout z Národní ekonomické rady vlády (NERV) se staví za další škrty, ale politici by prý museli přestat kašlat na doporučení této skupiny odborníků.

Špatné půlroční výsledky

Sborník textů Národní ekonomické rady vlády (NERV) Boj proti korupci, který je měsíc starý, nabízí mnoho řešení a doporučení, jak přinést další peníze do státní kasy. Tvrdí to hlavní ekonom společnosti Partners a člen NERVu Pavel Kohout. „Měl nulovou odezvu. Nejde přitom o žádná investigativní zjištění, ale recepty a doporučení, jak přinést do státního rozpočtu další peníze a celkově zlepšit situaci v Česku, aniž by se to dotklo kvality veřejných služeb," prozradil pro ParlamentníListy.cz Kohout.

 

S letošním plánovaným schodkem v rozpočtu 135 miliard korun to totiž nevypadá moc růžově. Státní rozpočet hubne hlavně ve své příjmové stránce. Finanční úřady letos od podniků zatím dostaly jen 30 miliard korun, což je o devět méně než loni. Pokud se tento klesající trend nezastaví, bude na konci roku chybět v příjmech 59 miliard korun. „Pokud bychom schodek pro rok 2011 nedokázali udržet, je možné, že by vláda mohla padnout," připustil kvůli tomu v televizním pořadu Otázky Václava Moravce možný konec vlády místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Celý článek na ParlamentniListy.cz