Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Články autora

Miloš Krejčí

Magazín

Algoritmy války: Když mezinárodní politiku řídí umělá inteligence

Miloš Krejčí 5. 2. 2016
Facebook nedávno patentoval algoritmus, který věřitelům umožňuje odmítnout žadatele o půjčku jen na základě toho, jak jsou "kredibilní" jeho přátelé. Algoritmy využívají i bezpečnostní složky, třeba k plánování vojenských akcí. A na chuť jim přicházejí i vlády a jejich diplomatické sbory. Co se ale stane, když o mezinárodní politice necháme rozhodovat stroje s jejich chladnou logikou?
Komentáře

Komentář: Žádná záchrana planety: V Paříži se hraje o ekopeníze

Miloš Krejčí 7. 12. 2015
Do Paříže se sjelo 150 hlav států a vlád, tu společně dokončily dlouhé roky připravovanou dohodu o boji proti klimatickým změnám. Přestože se konference účastní na 50 tisíc lidí a některá média ji označují za přelomovou, je více než pravděpodobné, že výsledný dokument půjde ve šlépějích jeho předchůdce – Kjótského protokolu. 
Magazín

Proč se svět nezajímá o indonéské vražedné inferno

Miloš Krejčí 2. 12. 2015
Indonésie je v plamenech. Města a obce zahalil štiplavý oranžový kouř, nemocnice hlásí stovky tisíc lidí s respiračními problémy. Požáry si vyžádaly už několik desítek obětí. Jihoasijský stát postihla největší přírodní katastrofa tohoto tisíciletí. Proč se o ní nepíše? 
Magazín

Jak se stát zaručeně nejhorším šéfem či zaměstnancem podle tajného manuálu CIA

Miloš Krejčí 24. 11. 2015
V roce 1944 vydal Úřad pro strategické služby (OSS), předchůdce CIA, tajný dokument sloužící jako návod pro občany žijící v nepřátelských zemích, jak jednoduše a efektivně sabotovat produktivitu firem a organizací, v nichž pracují. Pikantní je, že některé rady jako by z oka vypadly tomu, jak dnes fungují někteří politici nebo úředníci. 
Magazín

Když přijde zombie apokalypsa...Která země je na ni připravená nejlépe?

Miloš Krejčí 4. 9. 2015
Které země a která města jsou nejlépe připravena na potencionální biologickou apokalypsu? Zvládly by autoritářské režimy lépe ochránit své obyvatele než demokratické státy? A v jakých oblastech světa by bylo nejlepší se schovat?
Magazín

Nejdražší americká stíhačka je nebezpečná jen sama sobě

Miloš Krejčí 25. 8. 2015
Historicky nejdražší americká stíhačka F-35 se stává noční můrou svých "otců". S nadsázkou lze říct, že je nebezpečnější pro vlastní posádku než pro své nepřátele. Proč se ji tedy Kongres snaží zuby nehty zachovat?
Magazín

Indie ve spárech vodní mafie

Miloš Krejčí 11. 8. 2015
Čtvrtina všech domácností v indickém téměř 14milionovém hlavním městě Dillí je bez přístupu ke kohoutkové vodě. Zbytek si musí vystačit jen s několika málo hodinami vody denně. Nouze začala využívat "vodní mafie" – obchodníci, kteří nelegálně čerpají vodu z hlubokých vrtů a tu pak se značným ziskem přeprodávají mezi chudé obyvatele.
Magazín

Nová jihoasijská mocenská rovnice: Jaderný Pákistán, naštvaná Indie a vychytralá Čína

Miloš Krejčí 5. 8. 2015
Islámská republika Pákistán nedávno změnila bezpečnostní politiku ze strategie "minimálního odstrašení" k takzvanému "širokospektrálnímu odstrašení". Tato transformace může znamenat významný výkyv na citlivých vahách jihoasijské jaderné stability. Situace by mohla v budoucnu využít Čína, která hledá všemožné způsoby, jak nastolit "nový světový pořádek" a stát se světovým hegemonem.