Dnes je čtvrtek 27. června 2024., Svátek má Ladislav
Počasí dnes 25°C Občasný déšť

Císařská rodina má problém s nedostatkem následníků, přiznal japonský císař

Císařská rodina má problém s nedostatkem následníků, přiznal japonský císař
Ilustrační foto | zdroj: ThinkStock

Japonský císař Naruhito přiznal, že japonská císařská rodina má problém s nedostatkem následníků, informoval deník The Times. Otázka budoucího panovníka je v asijské zemi v kontextu rychle stárnoucí populace a klesající porodnosti stále aktuálnější. List The Times poznamenává, že podobná prohlášení, která se dotýkají existenčního problému nejstarší monarchie na světě, jsou od císaře velmi vzácná.

"Počet mužů v císařské rodině se stále ztenčuje. Muži stárnou. Ženy naopak císařskou rodinu opouštějí, když se vdají. Takové faktory ovlivňují celkový počet členů císařské rodiny, kteří by se mohli zhostit veřejných povinností, a který je nyní nižší než dříve. Tento problém souvisí s budoucností celé císařské rodiny," uvedl Naruhito. Doplnil ale, že by se nerad vyjadřoval k právním otázkám. Patrně tak narážel na současnou právní úpravu, podle níž může japonský trůn zdědit pouze císařův mužský potomek.

Kromě bývalého císaře Akihita, který v roce 2019 odstoupil ze zdravotních důvodů, jsou v šestnáctičlenné rodině císaře Naruhita spolu s ním čtyři muži. Císařův mladší bratr a předpokládaný následník trůnu korunní princ Fumihito, jeho sedmnáctiletý syn Hisahito a císařův osmaosmdesátiletý strýc princ Hitači. Naruhito s manželkou císařovnou Masako mají pouze jedno dítě, dvaadvacetiletou princeznu Aiko.

Z dalších 17 členů císařské rodiny je více než osm starších 60 let. Japonská monarchie tak nečelí jen nedostatku dědiců, ale celkovému nedostatku mladých členů, kteří by mohli zastat povinnosti, jako je navštěvování škol a nemocnic nebo účast na šintoistických obřadech.

Téměř 90 procent japonské veřejnosti by souhlasila s úpravou stávajícího zákona, která by umožnila, aby trůn zdědila žena, v tomto případě princezna Aiko. Proti takové změně se ale dlouhodobě staví pravicově konzervativní vládnoucí Liberálně demokratická strana (LDP).

V minulosti v Japonsku již dcery císařů vládly, poslední ve druhé polovině 18. století.

Zdroje: