Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Chudý, ale sexy. Klaus Wowereit v Berlíně končí

Chudý, ale sexy. Klaus Wowereit v Berlíně končí
Klaus Wowereit, odstupující starosta Berlína | zdroj: Profimedia

Dlouholetý starosta Berlína Klaus Wowereit 11. prosince 2014 končí ve funkci – po třinácti letech. Svého nástupce si vybral sám - je jím jeho radní pro rozvoj a životní prostředí, spolustraník ze sociální demokracie Michael Müller. Panují však obavy, že rozverného a charizmatického Wowereita tenhle strohý úředník jen tak nenahradí.

Jedny berlínské noviny po primárkách v SPD, z nichž Müller vyšel vítězně, dokonce napsaly o novém starostovi: „Mehr Bürger als Meister“ (doslova – „více občan než mistr“- slovní hříčka s německým výrazem pro starostu Bürgermeister).

Klaus Wowereit, jehož pověst notně pošramotily nesnáze s prodražujícím se a stále nedokončeným novým berlínským letištěm Berlin- Brandenburg (taková trochu větší a dražší Blanka), ohlásil demisi už v srpnu. Proč k ní dochází až teď?

Mimo jiné i proto, že v listopadu se konaly velké slavnosti připomínající 25. Výročí pádu Berlínské zdi. Ty Wowereit organizoval a samozřejmě se jich chtěl přímo i účastnit – a mimochodem při nich vystřihl brilantní, lehký a vtipný projev.

Wowereit patří tak trochu k symbolům tohoto populárního města. Zapsal se nonšalantním stylem, ležérními postoji a také řadou hlášek. Berlín je chudý, ale sexy, prohlásil kdysi a mnozí obyvatelé hlavního města Německa si to vzali za své.

Klaus Wowereit, který v politice začínal jako radní v obvodu Tempelhof v osmdesátých letech, se starostou Berlína stal v roce 2001 a funkci dvakrát obhájil. Ještě před první volbou se veřejně přihlásil k homosexualitě dnes už legendárním, jakoby mimochodem proneseným výrokem „Ich bin schwul, und das ist auch gut so“ (volně přeloženo: „Jsem teplej – a to je taky dobrý“). Výraz „…und das ist auch gut so“ pak v němčině zlidověl. Wowereit tak nazval i svou autobiografii a slova se stala populárním memem v médiích, na sociálních sítích i běžném hovoru.

Berlín pod jeho vedením skutečně působí jako sexy město, přitažlivé pro volnomyšlenkáře z celého světa. Je symbolem tolerance, svobody volnosti i zábavy. Berlín ale zůstává také chudým městem, s rekordní nezaměstnaností, nejzadluženější metropolí v Evropě.

Zdroje:
Vlastní