Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Chtěl jsem zabít tři mouchy jednou ranou, říká kapitán Concordie

Chtěl jsem zabít tři mouchy jednou ranou, říká kapitán Concordie
Kapitán ztroskotané lodi Costa Concordia dorazil dnes k soudu v italském Grossetu klidný. Věří, že porotu přesvědčí o své nevině. | zdroj: Isifa.com

U italského soudu v Grossetě dnes začala dlouho očekávaná svědecká výpověď kapitána potopené výletní lodě Costa Concordia Francesca Schettiniho. "Přiblížit se ostrovu je způsob, jak vylepšit reklamu," vysvětlil Schettino hned v úvodu nebezpečný manévr, který stál 32 lidských životů. Rozsudek by měl soud vynést v lednu.

Právě reklamou pro společnost provozující výletní loď vysvětluje Schettino hlavní důvod odklonu se od oficiálně schválené trasy. Uvedl, že kapitán má právo lehce pozměnit směr, pokud to uzná za vhodné, a nemusí o tom majitele lodi přímo informovat. Podle něj totiž nešlo o předem plánovaný odklon od trasy, ale jen o lehké přiblížení k pevnině.

Na ostrově Giglio tráví hodně času Schettiniho předchůdce, Mario Palombo, rodinu zde má i vrchní číšník Concordie Antonello Tievoli. I to přimělo Schettiniho zajet s mnohatunovým kolosem blízko ostrovu.

"Když k tomu připočtu reklamní stránku věci, chtěl jsem zabít tři mouchy jednou ranou," řekl klidným hlasem kapitán, kterému za zabití z nedbalosti hrozí až 25 let vězení. Chtěl "pozdravit" ostrov a kapitána v penzi, udělat radost číšníkovi a ještě k tomu udělat lodní společnosti reklamu.

Schettino se nesnaží u soudu zastřít, že to není poprvé, co se k ostrovu s lodí přiblížil. "Párkrát jsem to už udělal," přiznává.

Advokáti věří, že Schettiniho dnešní svědectví dokáže jeho nevinu. "Konečně může říct svou pravdu," prohlásil jeho obhájce Domenico Pepe.

Svědecká výpověď Schettina bude pokračovat až do středy, poté ho státní zástupci podrobí křížovému výslechu. Předpokládá se, že rozsudek padne v lednu příštího roku.

Výletní loď Concordia ztroskotala poblíž italského ostrova Giglio v noci 13. ledna 2012. Na palubě bylo více než 4200 lidí, 32 z nich katastrofu nepřežilo. Kapitán Francesco Schettino navíc místo toho, aby organizoval záchranu cestujících, opustil loď mezi prvními.

Zdroje:
Tiscali.it, repubblica.it