Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Chléb pro Charkov: Zapojte se do kampaně a pomozte Ukrajincům postiženým válkou

Chléb pro Charkov: Zapojte se do kampaně a pomozte Ukrajincům postiženým válkou
Chléb pro Charkov, kampaň neziskové organizace Nesehnutí | zdroj: Nesehnutí

Nejúčinnější pomoc je taková, která putuje přímo ke konkrétním lidem. Česká nevládní organizace NESEHNUTÍ to dobře ví, uspořádala proto sbírku prostředků, za které nakoupí základní potraviny pro ukrajinské uprchlíky. 

NESEHNUTÍ na místě spolupracuje s partnerskou organizací Stanice Charkov, s níž má dobré zkušenosti z minula. Ukrajině postižené válečným konfliktem pomáhají čeští pracovníci z NESEHNUTÍ už od loňského roku. V zimě například vyslali na východ Ukrajiny několik kamionů s oblečením a dalšími potřebnými věcmi.

Jenže v současné době takzvané vnitřní utečence (tedy přesídlence v rámci stejného státu) na Ukrajině trápí především nedostatek potravin a to dokonce těch zcela nejzákladnějších. Spíše než oblečení jsou tak v tuto chvíli nejpotřebnější peníze na nákup jídla.

"Konflikt na východě Ukrajiny však přetrvává a uprchlická centra hlásí akutní nedostatek potravin. Máme teď tedy možnost dát jim to nejpotřebnější – jídlo," přiblížila situaci Pavla Hofmeisterová, koordinátorka humanitární akce Chléb pro Charkov.  

Do kampaně se můžete zapojit na jejích stránkách, kde počítadlo ukazuje, kolik peněz se aktuálně vybralo a kolika lidem to pomůže. Balíček základních potravin pro jednoho dospělého člověka je 200 korun, přispět ale můžete i víc. Třeba 600 korun zaplatí jedné běžné rodině jídlo na celý měsíc.

V potravinovém balíčku jsou základní potraviny, které místní lidé běžně používají - pečivo, rýže, kroupy, těstoviny, masové a rybí konzervy, olej a sezonní zelenina. Dětské balíčky jsou menší a obsahují navíc mléko a přesnídávku. Za váš dar se nakoupí regionální potraviny přímo v místě, takže se navíc ještě podpoří místní ekonomika. 

Za necelý týden od spuštění kampaně se už vybralo 230 tisíc korun, což představuje jídlo pro zhruba 1150 lidí. Potřebných je ale mnohem více, pomozte proto i vy. 

Nový obrázek Přispět lze jak na jeden balíček, tak i hned na několik | zdroj: Nesehnutí

Zdroje: