Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Čeští výrobci letos darují na Ukrajinu zdravotnické prostředky za 139 milionů Kč

Čeští výrobci letos darují na Ukrajinu zdravotnické prostředky za 139 milionů Kč
Na Ukrajině se konají historické předčasné volby | zdroj: Isifa.com

Čeští výrobci zdravotnických prostředků loni darovali na Ukrajinu své výrobky za 1,5 milionu eur (asi 38 milionů korun). Šlo například o mobilní kliniky nebo kontejnerové ambulance. Letos plánují dary za 5,5 milionu eur, tedy zhruba 139 milionů korun. V tiskové zprávě o návštěvě české delegace v Kyjevě a Dněpropetrovské oblasti to uvedlo ministerstvo zdravotnictví (MZd).

"Během této cesty byl na místě předán již druhý evakuační autobus na převážení zraněných z frontových linií či multifunkční stan s vybavením pro celkem šest ordinací praktických lékařů, praxi gynekologa i ambulantní chirurgii," uvedlo ministerstvo. Stan získala nemocnice v městě Marhanec ležícím na frontové linii u řeky Dněpr jihozápadně od Záporoží.

Na státní úrovni podle MZd přislíbila Česká republika další pomoc při proměně místního zdravotního systému, včetně pomoci s přípravou na budoucí členství Ukrajiny v Evropské unii. "V návaznosti na potřeby obyvatel se i dále budeme zaměřovat na posílení primární péče, stejně jako na tak potřebnou rehabilitační péči a péči o duševní zdraví," uvedl vrchní ředitel sekce legislativy a práva Radek Policar, který delegaci vedl.

Vláda minulý týden umožnila darování stovky plicních ventilátorů na Ukrajinu. Ministerstvo, které dar z doby covidové epidemie nevyužívá, je vrátilo výrobci, který je prostřednictvím organizace Post Bellum daruje na Ukrajinu. Česká zdravotnická zařízení o ně podle úřadu zájem nemají a Správě státních hmotných rezerv vznikají náklady s jejich uskladněním.

Organizace Post Bellum patří mezi největší organizátory pomoci Ukrajině v Česku. Podle únorových údajů vybrala od dárců asi 380 milionů korun, v nefinančním plnění, například ve zdravotním materiálu, získala pomoc za zhruba 420 milionů korun. Mimo jiné dodala do Ruskem napadené země 13.577 neprůstřelných vest, 21.580 vojenských lékárniček a 13 frontových sanitek. Čeští občané v různých sbírkách přispěli za dva roky 3,17 miliardy korun, dárci z velkých institucí dali minimálně dalších 3,5 miliardy Kč.

Zdroje: