Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Čeští Vietnamci. Nezajímá je, kdo je Nečas a mají vlastní policisty

Čeští Vietnamci. Nezajímá je, kdo je Nečas a mají vlastní policisty
zdroj: Mediafax

JINÝMA OČIMA Vietnamci patří k jedné z nejpočetnějších komunit cizinců u nás. Současná politická situace v ČR je však vůbec nezajímá a jak tvrdí předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter, jediná větší politická změna pro ně je, že namísto stánků prodávají v kamenných obchodech.

Nevadí jim změny v zákoníku práce, nezajímá je reforma zdravotnická ani důchodová. Většina z nich neví, kdo je Petr Nečas. Mají své koleje, ze kterých neuhýbají, snad jen občas vychylují.

Stát ve státě

Podle statistiky Česko-vietnamské společnosti pobývá na našem území okolo 61 000 Vietnamců a jejich komunita patří po Slovácích a Ukrajincích k nejpočetnějším vůbec. Nad jiné vyniká však svou soudržností. Mají vlastní časopis, cestovní kancelář, pořádají pravidelné kulturní akce a dokonce od roku 2008 působí na našem trhu vietnamská telekomunikační společnost, operátor VNPT (Vietnam Posts and Telecommunications).

"Ale to není všechno, jejich soudržnost se projevuje i profesně. Mají vlastní právníky, kteří vystudovali zde, ekonomy spravující daně, lékaře a dokonce i policisty, kteří však kvůli službě museli přijmout české občanství," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Winter. Solidaritu navenek projevili Vietnamci i při povodních, kdy na rozdíl od jiných pomáhali původním obyvatelům. "Jen v Libereckém kraji dali jako okamžitý dar 200 tisíc pro povodněmi poškozené spoluobčany. K tomu přidali i 45 000 instantních polévek a kamion šatstva," konstatuje dále Winter.

Celý článek na ParlamentniListy.cz