Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Česko patří Čechům, ne Bruselu, říkají politici k 28. říjnu

Česko patří Čechům, ne Bruselu, říkají politici k 28. říjnu
zdroj: Mediafax

V souvislosti se svátkem znovuobnovení nezávislosti moderního českého státu 28. října jsme oslovili politiky, co pro ně znamenají pojmy vlast a národní suverenita. Většina politiků se vesměs, aspoň deklaratorně, k patriotismu a k obhajobě národní nezávislosti hlásí.

Podle ministra obrany a místopředsedy ODS Alexandra Vondry pojem vlast souvisí s vlastnictvím. „Je to něco, co nám nemůže a nesmí nikdo vzít. Vlast pro mě zahrnuje všechno, z čeho jsem povstal, kde jsem vyrůstal a kde žiji. Krajinu, zemi, obce, vzpomínky, velké světce, slavné předky, ale i naše děti. Zkrátka světský i duchovní prostor, společenství nás, našich předků i potomků, vzájemné spojení emočním poutem," řekl ParlamentnímListům.cz ministr Vondra.

Suverenita-rozhodování si o vlastních věcech

Státní suverenita pak z tohoto výše uvedeného principu podle něho vychází. „Má vlast, ať ji obývá jeden, dva či více národů, je historicky suverénní entitou, pro níž generace našich předků vybojovaly právo na to, aby o svých záležitostech rozhodovala sama. Nerad bych, abychom toto právo pro naše děti ztratili," dodal Vondra.

„Vyhlášení samostatnosti Československa bylo jednou z klíčových událostí našich dějin. 28. říjen je třeba si neustále připomínat a to i pro budoucí generace, již dnes je řada dětí, kterým tyto důležité milníky v naší historii nic neříkají," řekl redakci k 28. říjnu ministr školství z Věcí veřejných Josef Dobeš.

Místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová z TOP 09 říká, že vlast je pro ni místo, kde se narodila a kde vyrůstala, místo, kde žije a má své blízké. „Záleží mi na tom, jak má vlast vypadá a jak se v ní lidem daří, chci na ni být hrdá. Národní suverenita je možností, jak za svou vlast a její rozkvět převzít zodpovědnost," říká vlastenka Vlasta Parkanová.

Celý článek na ParlamentniListy.cz