Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Česká televize pod palbou. Chtějí ji Zeman a Babiš ovládnout?

Česká televize pod palbou. Chtějí ji Zeman a Babiš ovládnout?
Miloš Zeman je známý svým kritickým vztahem k médiím, přesto se v nich často objevuje | zdroj: Isifa.com

Skončí veřejnoprávní Česká televize zase jako politický nástroj? Kavčí hory se dostaly pod palbu kritiky jak prezidenta Miloše Zemana, tak i ministra financí a majitele vydavatelství MAFRA Andreje Babiše, který je známý svým ambivalentním postojem k médiím. ČT kritizují ale kritizují i další politici. Na seznamu výčitek je jak údajná manipulace s obsahem, tak i systém koncesionářských poplatků a neprůhledné hospodaření s penězi. 

Z Hradu, z vlády, z Poslanecké sněmovny i ze Senátu zaznívají hlasy, které na Kavčích horách neslyší rádi. "Veřejnoprávní televize není objektivní, je jednostranná, je do značné míry ovlivňována TOP 09 a já to pokládám za neplnění veřejné služby a za neplnění příslušných zákonů, které se k veřejné službě vztahují," uvedl nedávno na adresu České televize prezident Miloš Zeman. "To, že jsou tam někdy manipulované reportáže, snad ví každý," konstatoval vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš v souvislosti s tím, že jím vlastněná společnost Agrofert podala stížnost na čtyři reportáže České televize.

Objektivitu postrádá ve veřejnoprávní televizi i místopředseda sněmovního volebního výboru Vítězslav Jandák, což dal najevo při úterním jednání, když na přítomného předsedu Rady České televize Jaroslava Dědiče spustil: "Lidi rozčiluje, že na spoustě moderátorů vidí jejich stranickou placku, kterou mají na klopě". A není třeba ani příliš připomínat tažení senátora Jana Veleby za neplacení koncesionářských poplatků těmi, které Česká televize poškodila nebo o nich lhala. Nic na jeho kritickém postoji nemění ani to, že předloženou novelu, která by výběr poplatků upravila, stáhl z programu senátní schůze se zdůvodněním, že je třeba ji ještě důsledněji probrat.

'Politici by měli být zdrženliví ve vyjadřování ke zpravodajství ČT'

"Jako předseda volebního výboru nebudu z jednotlivých výroků jednotlivých politiků něco vyvozovat, protože zákon o České televizi nic takového ani neumožňuje," reaguje pro ParlamentníListy.cz poslanec hnutí ANO Martin Komárek, jenž vede sněmovní výbor, který má mediální agendu v gesci. Ke slovům svého stranického šéfa Andreje Babiše jen poznamenává, že stížnost Agrofertu směřuje k Radě ČT, a tak je to v pořádku. "Na úroveň zpravodajství samozřejmě názor mám, ale myslím si, že politici by měli být velmi zdrženliví v tom, aby se k němu vyjadřovali, protože to bývá občas zavádějící," konstatuje Martin Komárek.

Zdroj dobře obeznámený s náladami vůči České televizi v Poslanecké sněmovně, který si však nepřál být jmenovaný, sdělil, že politici chtějí "potrestat" Českou televizi za to, jak si počíná ve zpravodajství. Proto ji natahují na skřipec množícími se spekulacemi o možném opakovaném neschválení některé z výročních zpráv, což by otevřelo cestu k odvolání Rady ČT a mohlo by to otřást i pozicí generálního ředitele Petra Dvořáka. Ve skutečnosti se ale prý nic tak dramatického očekávat nedá. Smysl by nemělo odvolávat Radu ČT, když pět z jejích členů už vybrala tato sněmovna a dalších pět zvolí během jara, takže dvě třetiny radních už budou mít mandát od nově složené sněmovny.

Dvořák je v bezpečí, protože není, kdo by ho nahradil

Podobné to je s úvahami o odvolání generálního ředitele Petra Dvořáka případnou novou Radou ČT. Tady je důvodem podle výše zmíněného zdroje skutečnost, že politici momentálně nemají nikoho, kdo by ho mohl nahradit. "Česká televize je hodně složitý organismus. A dokud někoho nenajdou, kdo by si s ním mohl vědět rady, je Dvořák v bezpečí. Mandát ho určitě nechají dokončit," připomíná zdroj časté změny ve vedení České televize, než se do křesla jejího generálního ředitele usadil na období 2003 až 2011 Jiří Janeček.

Pro blížící se schvalování dvou výročních zpráv – o činnosti a o hospodaření – jsou prý dvě nejsilnější strany rozpolcené. V ČSSD je velkým zastáncem České televize premiér Bohuslav Sobotka, některou ze zpráv by nemuseli podpořit ti, co měli či mají blízko k prezidentu Miloši Zemanovi nebo hejtmanu Michalu Haškovi. V hnutí ANO patří k velkým kritikům ČT Martin Komárek, na straně veřejnoprávní televize je jeho stranický kolega ze sněmovního výboru Martin Kolovratník. Výroční zprávu o činnosti České televize za rok 2014 se prý chystají odmítnout komunisté, naopak pro ni zvednou ruku poslanci z TOP 09 a ODS.

Rada ČT by měla dostat větší kompetence pro kontrolu hospodaření

O tom, jak Poslanecká sněmovna rozhodne, nechce Martin Komárek spekulovat. "Je suverén a nějak se zachová. Předpokládám, že na příští schůzi se bude zabývat zprávou o hospodaření České televize. Debata o České televizi je namístě, ale myslím, že největším problémem je neprůhlednost jejího hospodaření, a proto je nutná změna legislativy. Česká televize má mít jiný způsob kontroly. Teď rozhodně nemyslím politickou kontrolu, ale to, že Rada má dostat větší pravomoc kontrolovat její hospodaření, protože zastupuje koncesionáře. Měli bychom urychlit práce na novém televizním a rozhlasovém zákonu. Pracuje na tom Ministerstvo kultury, ale z mého pohledu by mělo být rychlejší," tvrdí Martin Komárek.

Výrok Andreje Babiše o manipulovaných reportážích v České televizi nemohl ujít ani členům Rady ČT. "Za prvé pochybuji, že 'každý ví'. Prohlášením tohoto typu pan vicepremiér zpochybňuje to, co dál říká. Za druhé já o zmanipulovaných reportážích nevím. A jako člen Rady bych velice uvítal, kdybych se dozvěděl alespoň o jedné, abych mohl v tom smyslu podniknout příslušné kroky. Ale jaký konkrétní krok lze učinit na prohlášení tohoto typu?" upozorňuje pro ParlamentníListy.cz člen Rady ČT Luboš Beniak, že s takovým nekonkrétním vyjádřením nelze opravdu nijak naložit.

Prezident nebyl kompetentní takto o České televizi mluvit

Útoky politiků na Českou televizi na něj působí nekompetentně, což ilustruje na příkladu, kdy se prezident Miloš Zeman vyjádřil, že dříve se rád díval na dokumenty na ČT2 a teď je zklamán. "Netuším, jestli z absence, nebo z kvality. Ale protože se dívám na čísla a mám výkazy, tak vím, že nikdy předtím Česká televize neprodukovala a nevysílala tolik dokumentů jako teď. Můžeme se bavit o tom, jestli tento dokument byl lepší, nebo horší, ale pokud jde o pozornost České televize k dokumentům, tak nikdy nebyla větší, a to vyjádřeno v penězích a v časech," uvádí Luboš Beniak s tím, že je to i logické, protože na ČT2 se už jen při souběhu významných událostí objevuje sport, jenž na něm v minulosti zabral spoustu času. A ten nyní zaplňuje dokumentární tvorba.

vice-parlamentni-listy zdroj: Parlamentnilisty.cz

Zdroje: