Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Češi byli v Evropě nejspořivější. Pak se to změnilo, vyprávěla analytička

Češi byli v Evropě nejspořivější. Pak se to změnilo, vyprávěla analytička
zdroj: Mediafax

Podle slov analytičky České statistického úřadu (ČSÚ) Drahomíry Dubské bývali Češi nejspořivějším národem v Evropě. Změna ale nastala kolem roku 2000, kdy se úspory začaly ztenčovat a lidé více utráceli.

„Češi byli nejspořivějším národem v Evropě. Ale už někdy okolo roku 2000 se začala tzv. míra úspor, což je poměr objemu úspor k jejich příjmům, podstatně tenčit, a byla dokonce na polovině evropského průměru. To, že lidé dávali přednost spotřebě na úkor toho, že neodkládali peníze na stranu, bylo zcela evidentní,“ popisovala v Impulsech Václava Moravce analytička Drahomíra Dubská.

Následně českým domácnostem uškodila hospodářská krize. „České domácnosti v roce 2010 a 2011 jednoznačně začaly trpět tím, jak se vyvíjí ekonomika. Trpěly tak pokud jde o příjmy,“ dodala. Právě hodnota příjmů se podle jejích slov zhoršila.

Přitom je Česká republika na tom dobře, co se týče ohrožení příjmovou chudobou. „Ohrožení příjmovou chudobou je v České republice dlouhodobě vůbec nejnižší ze všech zemí EU 27, což je samozřejmě velmi pozitivní zpráva,“ připustila na jednu stranu Dubská.